Att färdas på våra vägar innebär en risk. Oavsett om vi kör bil eller åker moped, cyklar eller promenerar kan olyckan vara framme. Inte minst under den mörka årstiden. Det är också nu som de allra flesta kollisionerna med vilda djur sker.
- Under de närmaste månaderna ökar risken med 60 procent. Det är mörkt och halt och djuren rör mer på sig. Vi hinner varken se dem eller stanna i tid, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen.
Varje år inträffar långt över 40 000 viltolyckor som dödar en handfull personer och skadar omkring 800. Därför gäller det att vara vaksam och köra förnuftigt. Ta varningsmärken för vilt på allvar och vara särskilt uppmärksam under gryning och skymning.
Om en kollision ändå skulle inträffa är det viktigt att varna andra trafikanter. Annars kan både fler och allvarligare händelser inträffa.
- Slå på varningsblinkers och sätt ut triangeln. Sedan måste man markera platsen och anmäla olyckan till polisen, sammanfattar Niclas Dahl.
Att varna medtrafikanterna är A och O vid alla slags olyckor. Annars kan både fler och allvarligare händelser inträffa. Men hur ska man bära sig åt i övrigt? Läs tipsen nedan och bli en ännu tryggare trafikant.
TIPS: BLI EN TRYGGARE TRAFIKANT
Varna andra
Varna medtrafikanterna genom att sätta upp varningstriangeln 200 till 300 meter från olycksplatsen i utsatt vägfält. Sätt också på varningsblinkers på det egna fordonet och flytta det, om möjligt, bort från vägbanan. Därefter kan man ta hand om eventuellt skadade efter sin kunskap och förmåga.
Viltolycka
Förutom att varna andra ska man märka ut platsen där ett dött djur ligger kvar eller där ett skadat djur försvann till skogs. Gärna med en speciell markeringsremsa, som bland annat delas ut på bilprovningsstationer, eller till exempel en plastpåse eller halsduk. Om djuret ligger kvar på vägbanan ska det helst flyttas ut till vägrenen. Om man inte märker ut platsen betraktas det som smitning vilket är belagt med böter. Men om man kört på en björn eller ett vildsvin bör man stanna i bilen och köra 100 meter längre bort och markera där i stället. Dessa djur kan vara väldigt aggressiva när de är skadade. Därefter är man skyldig att ringa 112 och rapportera olyckan. Glöm inte att lämna en vägbeskrivning. Om djuret är skadat kontaktar polisen en jägare som kommer till platsen.
Först på en olycksplats
Förutom att varna medtrafikanterna gäller det att få en överblick över situationen. Hur många skadade det finns och antalet inblandade fordon. Då ringer man 112. Därefter får man försöka att inte stressa upp sig och i stället hjälpa skadade och chockade människor på platsen. Föra bort dem från allvarliga faror som till exempel brand och kontrollera att de kan andas, skapa fria luftvägar genom att böja huvudet bakåt och lyfta upp käken. Ge eventuellt konstgjord andning. Lägg medvetslösa i framstupa sidoläge och försök stoppa blödningar med tryckförband och håll den skadade kroppsdelen högt. Lägg chockade personer med benen i högläge. Ge inte honom eller henne någonting att äta eller dricka. Kom ihåg att hjälp är på väg.
Motorstopp på olämpligt ställe
Om man får motorstopp på till exempel en väg med mitträcke och bara ett körfält måste man försöka flytta bilen så långt ut till höger som möjligt. Helst utanför vägbanan. Därefter ska man sätta ut varningstriangel och larma efter hjälp. Och tänka på att inte uppehålla sig i eller omkring bilen.