För många är nog valet mellan Citroën och Volvo ett ickeval. Anhängare av det franska märket tycker att Volvo är foträta och ospännande, förespråkare av Hisingens biltillverkning anser att Citroën ägnar sig åt tramsiga tekniska uppvisningar och att bilarna har tvivelaktigt kvalitetsrenommé. Sällan mötas de tu.
Men visst är det möjligt att hamna i beslutsångest mellan dessa båda stora, starka och mycket bekväma familjebilar. I den här jämförelsen möts de starkaste dieselversionerna av Citroën C5 Tourer och Volvo V70, men fakta och omdömen gällande utrymmen, barnsäkerhet etc gäller oavsett motorbestyckning.
Rond 1:MOTOR/KÖREGENSKAPER
Du köper inte någon av dessa bilar om det är körglädje på krokiga småvägar du söker. Citroën C5 V6 HDi är inte bara är tung (drygt 1 900 kg tjänstevikt), den känns så också - rent av lite däst. Reaktionerna är sävliga, bilens väsen tillbakalutat.
Volvo V70 är lättare (ca 1 700 kg) och känns spänstigare, men är för den skull inte precis alert. Nej, det är som bekväma, avspända långfärdsredskap C5 och V70 kommer till sin rätt.
Nya C5 finns med antingen stål- eller gasvätskefjädring, toppmodellen V6 HDi enbart med det senare alternativet. Ändå är den knappast bättre än V70 på att svälja små och stora ojämnheter, konventionell fjäder- och stötdämparteknik har kommit i kapp. Däremot bjuder C5 en mjukt böljande gång som kan upplevas avslappnande.
Volvo uppgraderade 2009 sina femcylindriga motorer så att D5-modellen nu har 205 hk i stället för 185 samtidigt som förbrukningen ska ha sjunkit från 8,1 l/100 km till 6,4. Motorn är härligt stark i alla situationer och fungerar utmärkt tillsammans med den manuella sexväxlade lådan.
Citroëns V6-diesel på 2,7 liter och 204 hk har nyligen ersatts av en treliters på 240 hk. Det kan bli en vitamininjektion eftersom den nuvarande förefaller akterseglad både vad gäller styrka (V70 känns rappare), förbrukning och utsläpp. En mysigt mjukgående motor är 2,7-litersmaskinen trots allt och tillsammans med automatlådan (standard) bidrar den till ett behagligt resande.
RONDEN TILL VOLVO
Rond 2: UTRYMMEN/KOMFORT
Förra generationen C5 var en kombi med glupande bagageaptit. Den nya är tyvärr inte lika spatiös. Ändå skiljer det bara 40 liter (enligt VDA-normen) jämfört med V70 när baksätet är uppfällt. En enkel mätövning med måttbandet bekräftar att C5 inte är mycket trängre än V70.
Däremot är Volvo V70 flexiblare tack vare tredelat baksäte och ett lastnät ovanför ryggstödet som gör det enkelt och säkert att lasta ända upp till taket.
Baksätet har aldrig varit en styrka hos Volvo V70. Den nya generationen (2007-) är bättre än den gamla utan att för den skull bjuda limousinekomfort. Vuxna kan sitta bekvämt, men med tanke på bilens yttermått är det förvånansvärt trångt.
Det samma gäller Citroën C5, vars baksäte i likhet med hela bilen visserligen är mer tillbakalutat men ändå inte så rymligt och inbjudande som man kan tro.
En avgörande skillnad är bakdörrarnas öppningsvinkel - försök att få en motsträvig tvååring på plats i ett smalt dörrhål. Citroën C5 har (i förälderns) huvudhöjd ett 48 cm brett dörrhål, medan V70 bjuder 58 cm. Detta ska jämföras med just utgångna Opel Vectra kombi: 80 cm?
Framstolarna i C5 V6 HDi kallas "Harmonie" och nog är de sköna, inte minst eftersom övre delen av ryggstödet kan justeras separat och förarstolen har massagefunktion.
Volvos renommé som stolstillverkare av rang har fått sig liten en knäck med senaste generationen S80/V70. Men det går ingen nöd på den som tvingas färdas i en V70 D5. Provbilens fläktventilerade läderklädsel (6 100-16 000 kr beroende på utrustningsversion) är en ren njutning varma sommardagar.
RONDEN TILL VOLVO
Rond 3: BARN I BILEN
Volvo har gjort det enkelt för föräldrar som vill frakta sina barn i bakåtvända barnstolar: på golvet under framstolarna finns stadiga öglor att fästa underförankringsbanden i. Isofix-fästen har förstås både C5 och V70, men i Citroën får vi göra öglor av förankringsbanden runt framstolarnas "gångjärn". Det funkar, men är inte tillnärmelsevis lika smidigt och knappast heller lika säkert (risken för felmontering ökar).
En säkerhetsfunktion som kommit att omvärderas på senare tid är sidokrockkuddar i baksätet. Tidigare har dessa ansetts kunna göra mer skada än nytta för ett barn som somnar hängande mot bildörren, men enligt de senaste rönen från Folksams säkerhetsforskning tyder allt på att kuddarna ökar säkerheten även för barn. Volvo erbjuder inte sidokuddar i baksätet medan Citroën tar 4 000 kronor (i paket med larm och extra inbrottssäkra dörrlås).
De inbyggda bälteskuddarna (2 700 kr) i V70 är utmärkta för lite större barn och överlag erbjuder Volvo ett mer genomtänkt barnsäkerhetsprogram. En detalj är att både Citroën C5 och Volvo V70 har tämligen hög fönsterlinje, vilket begränsar utsikten för barn i baksätet.
RONDEN TILL VOLVO
Rond 4: PRIS/UTRUSTNING
Billigaste utförandet av C5 Tourer är 2,0i (bensinmotor, 143 hk) och kostar 253 400 kr. Den provkörda versionen, V6 HDi Exclusive, kostade vid provkörningstillfället 362 900 kr inklusive riklig standardutrustning. Med den nya trelitersmotorn har priset stigit till 394 900 kr. Citroën erbjuder flera prisvärda paketutrustningar, men till skillnad från Volvo går de inte att kombinera hur som helst (till exempel svag motor/full utrustning eller stark motor/snål utrustning).
Billigaste V70 heter 2,0 (bensinmotor, 145 hk) och kostar 262 000 kr , medan den provkörda modellen i grundutförande kostar 325 000 kr. Tillval finns det rikligt av, både i paket och styckevis. För provbilen räcker inte 450 000 kr som totalpris.
RONDEN TILL CITROËN
SUMMERING
Trots att utrymmena skiljer mindre än vi hade anledning att tro (V70 är trots allt rätvinkligare formgiven) talar det mesta för Volvo i den här duellen. Även om vi bortser från motorn - där nya D5 briljerar på de flesta sätt - är V70 en mer genomtänkt familjefraktare.
VOLVO VINNER DUELLEN
Citroën C5 Tourer V6 HDI vs Volvo V70 D5
Rejält med plats för människor och bagage kombinerat med hög komfort - det uppnås alltjämt bäst i en påkostad kombi. Citroën C5 och Volvo V70 är två högintressanta alternativ för barnfamiljer med aptit på långresor.
Foto: Eric Lund/Vi bilägare
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!