Cykelbanor kan orsaka olyckor

Cyklister löper mångdubbelt högre risk än bilister att råka ut för trafikolyckor. För att minska risken satsar Uppsala kommun åtskilliga miljoner på nya cykelbanor. Men enligt en trafikforskare det är inte säkert att cyklisterna färdas så värst mycket säkrare för det.

Foto: Scanpix

Motor2007-10-17 00:01
Visst är det trivsamt att rulla fram på cykeln i maklig fart men uppgifter från Vägverket tyder på att cyklister lever farligt. Säg att en bilist och en cyklist avverkar en kilometer var. Sannolikheten att cyklisten ska vara med om ett tillbud är nio gånger högre än för bilisten. En annan illavarslande siffra är att över en fjärdedel av alla trafikskadade som läggs in för slutenvård är cyklister.

Uppsala kommun kommer i år att spendera drygt tolv miljoner kronor på utbyggnader av nya cykelbanor. Det anläggs nya cykelvägar längs bland annat Dag Hammarskjölds väg, långa stråk genom Boländerna längs Bergsbrunnagatan-Bolandsgatan har fått cykelbanor och kommande projekt gäller exempelvis Råbyleden.
En förhoppning är givetvis att färre ska skadas om de olika trafikslagen skiljs åt.
Enligt Annika Nilsson, teknisk doktor i trafikteknik, gör cykelbanor att det totala antalet trafikolyckor minskar med i genomsnitt fyra procent.
- Men minskningen av olyckorna gäller fotgängare och bilister. Forskningen har inte kunnat visa att fler cykelbanor leder till färre tillbud bland cyklisterna, säger hon.
- På en del håll kan det totala antalet olyckor öka till följd av nya cykelbanor. Anledningen kan vara till exempel att bilisterna får svårare att upptäcka cyklisterna där cykelbanan upphör och cyklisten ska ge sig ut i den övriga trafiken. Ett annat problem är att cyklister som lämnar en cykelbana i en del fall kommer från två riktningar vilket inte alla bilister är inställda på.

Totalt sett verkar det alltså inte som om fler cykelbanor reducerar antalet cykelolyckor. Då ska man komma ihåg att en utbyggnad av cykelvägarna troligen medför att fler tar cykeln och enligt Annika Nilsson minskar olycksrisken på den specifika cykelbanan för den enskilde cyklisten.
- Att bygga fler cykelbanor har även andra orsaker än trafiksäkerhetsaspekter. Cykelvägar får fler att våga ge sig ut i trafiken med cykel och inte minst för barn ger de en ökad trygghet.
Sedan 2003 har polisen i Uppsala fått in rapporter om 50-80 cykelolyckor per år. I verkligheten är antalet större eftersom en hel del cykelolyckor aldrig anmäls till polisen.
Ett sätt att cykla säkert är givetvis att ta på sig cykelhjälm. Siffror från i år visar att bara var fjärde cyklist i Uppsala använder hjälm.
Det låter kanske inte så mycket men då ska man komma ihåg att 1993, när mätningarna startade, var bara två av hundra cyklister hjälmförsedda.
FAKTA
Varje år drabbas cirka 3 500 cyklister i landet av skador mot huvudet i samband med trafikolyckor. 85 procent av dem som i fjol togs in för akutvård hade inte haft hjälm på sig när de råkade ut för tillbudet.
Antalet cyklister som får skallskador är tre gånger fler än antalet moped- och motorcykelförare som råkar ut för motsvarande skador. Detta enligt statistik Folksam tagit fram från elva akutsjukhus. Orsaken tros vara att endast en minoritet av cyklisterna använder hjälm.
Man skulle kunna tro att cykelolyckor i första hand sker vid kollision med bil. I själva verket är 70 procent singelolyckor.
År 2005 avled 38 personer i Sverige i cykelolyckor medan 391 personer skadades svårt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!