Det gör ont att bli av med körkortet

Det gör ont att förlora körkortet. Det vet de 26 600 svenskar som under förra året blev av med lappen. De flesta åkte fast för fortkörning eller rattfylleri. Båda grupperna påverkas av den nya lagändringen – som är hårdare och mer förstående på samma gång.

Kör du mer än 20 kilometer för fort på 30-väg är risken stor att körkortet dras in.

Kör du mer än 20 kilometer för fort på 30-väg är risken stor att körkortet dras in.

Foto: Scanpix

Motor2012-02-25 12:02

Det går fort på våra vägar. Många trafikanter trycker alldeles för hårt på gaspedalen och överskrider hastighetsbegränsningarna. Ett antal av dem åker fast.

Av fjolårets 26 600 återkallade körkort drogs hälften in på grund av allvarligare förseelser, vilket oftast innebär fortkörning, men också kan handla om att köra mot rött ljus, inte stanna vid stoppskylt eller göra en omkörning vid övergångsställe.

Den som tidigare kört laglydigt klarar sig i regel med böter och en varning, såvida hastigheten inte överskridit 20 kilometer i timmen på 30-väg eller 30 kilometer i timmen på 40–120-sträcka.

Den som kör ännu fortare får räkna med att körkortet försvinner ett tag. Vanligast är två månader, men ju fortare man kör desto längre blir tiden samtidigt som bötesbeloppet stiger.

I regel tar polismannen körkortet direkt på plats. Vanligtvis får man tillåtelse att köra hem bilen och därefter, inom 48 timmar, ska polisen ha skickat körkortet till Transportstyrelsen som fattar ett tillfälligt beslut innan ärendet vunnit laga kraft.

Att bli av med lappen får ofta även andra följder. Försäkringspremien kan höjas och möjligheten att övningsköra, till exempel med sina barn, kan stoppas. Det senare kan förstås vara både opraktiskt och lite pinsamt.

Men det värsta är nog att köra onykter. Rattfylleristerna är den andra stora gruppen som blir av med körkortet och i fjol drabbade det 8 000 personer. Vid årsskiftet blev lagen betydligt strängare och nu ryker lappen redan vid 0,2 promille i minst ett år. Vid grovt rattfylleri, 1,0 promille eller mer, omhändertas kökortet i upp till två år samtidigt som lagen föreskriver fängelse.

Om körkortet återkallas i mer än ett år måste den drabbade klara av ett nytt teoriprov och en ny uppkörning. Det går dock att få behålla lappen genom att delta i ett alkolåsprogram vilket dock är dyrt och ska bekostas ur egen ficka. Det gör som sagt ont att bli av med körkortet.

FAKTA

43 procent fler körkort återkallades 2011

Varför återkallas körkortet?
- En väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning
- Rattfylleri
- Smitning
- Mindre överträdelser
- Opålitlighet i nykterhetshänseende
- Allmän brottslighet
- Medicinska skäl
- Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov

Alkolås
- Ett alkoholås bygger på teknik som gör att fordonet inte kan startas om det finns alkohol i förarens utandningsluft.
- Alla som får körkortet indraget kan ansöka om att delta i ett alkolåsprogram och därigenom få behålla lappen. Programmet pågår i ett eller två år och kan kosta mellan 20 000 och 50 000 kronor, inklusive obligatoriska läkarbesök och kontroller.

Siffror
- I fjol återkallades 43 procent fler körkort jämfört med 2010. Enligt Transportstyrelsen handlar det om inkörningsproblem då myndigheten tog över ansvaret för körkortsfrågor från länsstyrelserna den 1 januari 2010.
- Genomsnittssiffran för återkallade körkort har legat på 25 000–30 000 över de senaste 20 åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!