Familjeliv och friluftsdriv
Saab Automobile reste sig på nio och plötsligt är "skogsmulle-versionen" av 9-3 ett hett alternativ igen. Eller är trots allt den japanska utmanaren Subaru Outback ett bättre val? Vi Bilägare har jämfört.
Foto: Øyind Lund
I grunden är det här en vanlig Saab 9-3 SportCombi och en likaledes vanlig Subaru Legacy av senaste generationen. Jämfört med en ordinär 9-3 är X-modellen bara höjd 3,5 cm och markfrigången är 15,5 cm. Subaru Legacy har 15 cm markfrigång medan Outback höjts till 20.
Rond 1: MOTOR / KÖREGENSKAPER
Saabs bensin- eller etanoldrivna turbomotor på 210 hästkrafter ger rejäl fart åt bilen, men kräver höga varvtal. Under många år gjorde Saab ett stort nummer av goda omkörningsegenskaper, men 2,0T kräver mer växlande och varvande än de flesta jämförbara konkurrenter. Subarus 2,5-litersmotor levererar 167 hästkrafter och är en duglig bruksmotor utan att bjuda någon vidare körglädje. Provbilens steglösa automatlåda fungerar utmärkt och ger enligt tillverkaren lägre bränsleförbrukning än manuell låda. Saaben påstås vara ännu snålare, men när den körs på E85-bränsle drar förbrukningen i höjden.
Trots höjt chassi är 9-3X riktigt spänstig att köra snabbt på småvägar. Outback är mer tillbakalutad i hela sitt väsen och inbjuder aldrig till bus. Båda bilarna har väl fungerande och beprövade fyrhjulsdriftsystem.
RONDEN HÅRFINT TILL SAAB
Rond 1: UTRYMMEN/ KOMFORT
Subaru Outback är ett nummer större än Saab 9-3 utvändigt och det märks tydligt inuti. I synnerhet baksäteskomforten är betydligt bättre i Outback som bjuder rejält benutrymme och justerbar ryggstödsvinkel. Även bagageutrymmet är större i Outback.
Framstolar är en gammal paradgren för Saab, men även på den punkten anser vi att Subaru är i kapp. Bättre japanska framstolar har vi inte hittat på den här sidan dyra bilar som Lexus och Honda Legend. Däremot har Saab bättre fjädringskomfort, Outback är småstruttig trots sin fluffigt "amerikanska" inriktning.
RONDEN TILL SUBARU
Rond 3: BARN I BILEN
Varken Saab eller Subaru har bältesförsträckare eller kraftbegränsare i baksätet, vilket är till nackdel för barn som är stora nog att färdas framåtvända på bälteskudde eller i bältesstol. Att fästa en bakåtvänd barnstol är enkelt i Saab tack vare metallöglor på golvet (under framstolarna) att fästa underförankringsbanden i. I Subaru är motsvarande manöver hyggligt enkel tack vare det större utrymmet, men krånglig eftersom det inte finns någon självklar plats att på ett säkert göra fast underförankringsbanden.
Den främre passagerarkrockkudden kan i Saab stängas av med nyckel med Subaru-ägaren måste uppsöka verkstad innan en bakåtvänd barnstol kan placeras i framstolen.
Subarus vidöppnande bakdörrar är en välsignelse när föräldern med krökt ska försöka få sin telning på plats.
RONDEN TILL SAAB
Rond 4: PRIS / UTRUSTNING
Subaru Outback är i grundutförande (manuell växellåda) ungefär 25 000 kronor billigare än Saab 9-3X, om än med en motor som är 43 hästkrafter svagare. Saab erbjuder inte 9-3X med automatlåda. Saab har något lägre reservdelspriser, men i gengäld bjuder Subaru på servicen i tre år /4 500 mil. Dessutom har Subarus bilar högt andrahandsvärde, vilket ytterligare lär spädas på av att märket två gånger (2007 och 2009) kommit på första plats i Vi Bilägares stora undersökning om hur nöjda bilägare är med sina bilar (AutoIndex). Särskilt i norra Sverige är begagnade bilar med fyrhjulsdrift åtråvärda. Saab har av tradition en stark ställning i Sverige och en fyrhjulsdriven, modern kombi lär inte falla som en sten även om märket hade lagts ned.
RONDEN TILL SUBARU
Rond 5: SUMMERING
Barnsäkerhetsaspekten talar för Saab 9-3X i den här duellen, men för övrigt faller nästan alla bedömningspunkter ut till Subarus fördel. Det är små skillnader, men sammantaget märks det att Outback (presenterad 2009) är en modernare konstruktion än 9-3X (grundmodellen presenterad 2002) samtidigt som ekonomin ganska tydligt talar för japanen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!