Färger väcker känslor, sänder ut budskap och fungerar som kulturella symboler. Vi gifter oss i vitt och går på begravning i svart. Förknippar rött med kärlek, blått med trygghet och grönt med lugn och harmoni.
– Vi berörs av färger mycket mer än vad vi tror eller vill erkänna. Det finns en hel vetenskap utvecklad kring färg och ljussättning för att påverka oss som konsumenter, fastslår varumärkes- och trovärdighetsexperten Hans Sinclair, vd på Trustbrand AB i Göteborg.
Liksom hos djur och växter i naturen fungerar färger i det moderna samhället som effektiva signaler. Vare sig det gäller kläder, livsmedel eller inredning. För att inte tala om bilar.
– Självfallet har de stora bilmärkena staber av designexperter som i högsta grad tänker färg. Och som lyssnar till vad vi vill ha. Men också försöker styra oss och skapa trender. Färg kan definitivt påverka våra känslor och vara det som gör att vi väljer en viss bil eller annan produkt, fortsätter Hans Sinclair.
Samtidigt är vi flockdjur. I Sverige är nästan en tredjedel av personbilarna grå eller silverfärgade, nyanser som står för elegans och förfining men som har dålig synbarhet under vinterhalvåret. Ironiskt nog är de minst populära kulörerna, gult och ljusbrunt, också de säkraste. Färger som kan ge en bilhandlare stora skälvan.
Men låt oss lägga ihop några egenskaper som färger ger. Då är idealet en otvättad bil med vit inredning och matt ljusbrun lack. I alla fall om man vill ha en säker färg i trafiken, åka i en sval kupé och undvika att få fågelskit på kärran.
Men den skulle garanterat aldrig toppa försäljningslistorna.
Fakta
Gula bilar trafiksäkrast
För några år sedan presenterade Monash University i Australien en gigantisk undersökning där 850 000 trafikolyckor under 17 år analyserats. En gemensam nämnare var att kollisionerna inkluderade minst två bilar. Syftet var att ta reda på vilken bilfärg som var inblandad i flest kollisioner och därmed att beteckna som mer riskfylld.
Resultatet visade att en grå eller silverfärgad bil löper 10 procent större risk att kollidera än ett vitt fordon. Mest iögonenfallande var siffrorna för svarta bilar som under gryning och i skymning löper 47 procent större risk att råka ut för en olycka jämfört med vita bilar. Däremot var beige, gul och brandgul säkrare färger än vit.
Bilar och bajs
Finns det bilar som fåglar hellre bajsar på än andra? Det verkar så. Åtminstone enligt vissa teorier som går ut på att våra bevingade vänner föredrar att släppa sina bomber på ljusa, nytvättade och blanka fordon. Det lär bero på att sådana uppe från luften påminner om vattenpölar eller sjöar, och det är där som fåglarna instinktivt släpper spillningen för att rovdjur inte skall kunna spåra dem via lukten. I så fall är det bäst att köra omkring i en matt och smutsig bil.
Klädsen styr vämen i bilen
Vita bilar behöver inte vara svalare än svarta. Men när solen gassar på rakt ovanifrån blir en svart bil varmare än en vit, eftersom den vita färgen i högre grad reflekterar solljuset medan den svarta absorberar det. I tv-serien Mythbusters noterades en skillnad på fem grader i två identiska bilar med svart respektive vit färg. Eftersom värmen framför allt kommer in i bilen genom rutorna blir valet av klädsel betydelsefullt. Mörk klädsel blir varmare än ljus.
TT Spektra