Färre unga tar körkort

Antalet ungdomar som tar körkort har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Den främsta orsaken är att svenskarna väntar med att bilda familj. Det är först då man har råd med bil - och behöver den.

Håkan Lundh

Håkan Lundh

Foto: Jörgen Hagelqvist

Motor2011-06-04 12:02

–  Uttrycket villa, Volvo och vovve har aldrig varit mer sant än nu, säger forskaren Åsa Aretun.

I slutet av 80-talet hade ungefär 80 procent av alla ungdomar mellan 18 och 24 år körkort. I dag är det 60 procent. Situationen är densamma i många andra länder, och det är ingen tillfällighet att trendbrottet kom just runt 1990.
–  Nej, det var en kraftig ekonomisk kris då som slog hårt mot ungdomarna. Många ungdomsjobb försvann och det blev svårare att få jobb direkt efter gymnasiet. Det har inte blivit lättare sedan dess, säger Åsa Aretun, forskare på VTI och medförfattare till studien Ungdomars inställning till att ta körkort.

Ungdomsperioden har helt enkelt förlängts, med fördröjd övergång till vuxenlivet som följd. Det här är inget som ungdomarna valt, utan en konsekvens av hur samhället har utvecklats. För att få jobb krävs mer utbildning än förr, utan jobb har man sämre ekonomi och inte råd att exempelvis skaffa körkort och bil. Uttrycket mambo - en person som bor kvar hemma hos mamma - fanns inte på 1980-talet.
–  Dagens ungdomskultur är dessutom väldigt storstadsorienterad. Större städer med universitet och högskolor växer. När man studerar i en storstad har man kanske inte ekonomi för en bil, men man har heller inte så stora behov. Där bor man ofta centralt, med god tillgång till kollektivtrafik.

I studien har sammanlagt över 6 000 ungdomar tillfrågats om sina attityder vid fem tillfällen mellan 2002 och 2009. Där märks en tydlig koppling mellan att ta körkort och att bilda familj.
–  Då flyttar man ofta ut från centrum till lägen lite längre ut där kollektivtrafiken är sämre. Dessutom behöver man bil för att få vardagen att gå runt. Det vet ungdomarna och planerar därför att skaffa bil då.

Även om antalet ungdomar som tar körkort minskar, har inte antalet 40-åringar med körkort minskat sedan 80-talet. Om den trenden fortsätter ser inte Aretun några problem med saken. I så fall handlar det bara om att man skjuter upp sitt körkort.

Men det kan också vara så att allt fler helt enkelt låter bli att ta körkortet och att antalet vuxna med körkort kommer att minska på sikt. De som fyllde 18 år 1990 har ju inte fyllt 40 än.
–  Om många avstår från att ta körkort kan det vara en klassfråga. Vi ser i andra studier att svenskar i arbetsför ålder utan körkort i hög grad kommer från socioekonomiskt svaga grupper. Om det ökar som ett resultat av den här trenden är det inte bra.

STARKARE VUXENSYMBOL

Tvärt emot vad många tror var inte bilen en starkare symbol för vuxenlivet förr än i dag. Forskningen visar snarare på motsatsen - att bilen var en stark ungdomssymbol. Inspirationen har historiskt kommit från USA.
Man skaffade bil så snart man kunde eftersom den gav frihet från hem och föräldrar. Bilen symboliserade också ofta uppror, särskild i kombinationen med unga män. I dag förknippas bilintresserad ungdom med manlig lantlighet vilket har låg status enligt studier.
Många ungdomar säger att de tänker skaffa körkort och bil när de bildar familj. Det finns inga särskilda studier gjorda, men statistiken för i vilken ålder man får körkort, bil och barn sammanfaller.

Källa: Ungdomars inställning till att ta körkort 2002-2009 (VTI)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!