Kartor på väg

Ingen navigator är bättre än kartmaterialet under skalet. Därför krävs hela tiden uppdateringar och det görs med specialutrustade bilar som fotograferar allt i sin väg. Motor har träffat två gps-kartläggare.

Gudrun Vanlaar och Stijn Ulenaers.

Gudrun Vanlaar och Stijn Ulenaers.

Foto: Mikael Lindberg

Motor2012-05-11 09:44

Navigatorer har blivit det senaste tillbehöret och i var och varannan bil sitter en liten vägfinnare med en sugpropp i rutan. Billiga är de också. Idag går det att köpa en vettig navigator för under tusenlappen.
Fast ingen navigator är bättre än kartan som följer med vid köpet. De två största leverantörerna av kartmaterial är Tele Atlas och Navteq.
– Kartinformationen som vi levererar till exempelvis navigatorer måste hela tiden vara aktuell, berättar Dirk Snauwaert på Tele Atlas. Data och underlag hämtar vi från exempelvis offentliga myndigheter samt flyg- och satellitbilder.
– Vårt allra bästa hjälpmedel är ändå våra kartframställningsfordon som hela tiden åker runt och jämför våra kartor med verkligheten.

Till sin hjälp har man – bara i Europa – 22 stycken fordon som kartlägger 10.000 mil vägar varje månad. Tretton av dessa är husbussar och en av dem körs av
Stijn Ulenaers och Gudrun Vanlaar – ett ungt, belgiskt par som sett det mesta av Europas alla vägar.
– Vår kartbuss har gått lite mer än 9.000 mil på tre år. Det började med att vi fick jobb som gps-kartläggare och nu tillbringar vi mesta av vår tid på vägen, berättar Gudrun.

Varje buss är lätt att känna igen. Förutom en stor bild på Nils Holgersson och gåskarlen kan det sitta upp till sex digitala kameror på utsidan. De två främre är stereoskopiska.
– Man kan säga att de två kamerorna är djupseende, förklarar Stijn. Det behövs för att kunna avgöra höjd och vidd på olika föremål. När vi kör tas en bild var tredje sekund som behandlas och lagras i fyra omborddatorer med olika program.
Förutom kameror är bussen utrustad med vägmätare och och ett fiberoptiskt kompassgyro. Det finns också utrustning för att länka all insamlad information till en kartdatabas.

Framför Gudrun finns en datorskärm. Där visas bussens position med hjälp av karta och gps. Exaktheten ligger inom ett par meter. Vägar de inte kört är markerade i svart och de som är fotograferade blir gröna.
– Det gamla systemet gick ut på att så kallade datainsamlare körde runt med en digital kamera samt en penndator och fotograferade förändringar. Det kunde vara nya skyltar och vägsträckningar eller vägar som blivit enkelriktade, berättar Dirk.
– Med dagens moderna teknik går det snabbare och allt blir mycket mer noggrant dokumenterat.
Alla bilder som tas av bussen skickas till Indien. Där jämförs informationen mot de kartor som redan finns. Förändringar läggs in och kartorna uppdateras. Vissa kunder får uppdaterade kartor varje dag, men vanligast är en gång i kvartalet.

Stijn och Gudrun kör bussen några veckor i sträck. Norra Europa avverkas under sommarhalvåret. De berättar att Danmark är enkelt att kartlägga, Sverige är vackert på sommaren och jobbigast är tät stadstrafik.
Under sin ledighet kopplar kartläggarparet av genom att resa utanför Europa.
– Då brukar vi inte ha med oss någon navigator. Istället använder vi papperskartor – som man gjorde förr, avslutar de.

Fakta

Fem tips inför navigatorköpet

Även om kartorna uppdateras flera gånger per år innebär det inte att navigatorn i butiken har den senaste versionen. Kolla med butikspersonalen för att få en maskin med så aktuellt kartmaterial som möjligt.

Antalet intressepunkter skiljer mellan olika kartleverantörer och versioner. Hittar du bra i närområdet, be att få kontrollera navigatorn där den har mottagning. Hur många bankomater, bensinmackar och restauranger hittar den? Ju fler desto bättre. 

Europa-karta i navigatorn kostar mer än bara Norden-karta. Fundera på vilken som passar bäst för ditt resande.

Verkligheten ändras men inte kartan i navigatorn. Hur är det med uppdateringar? Ingår de i priset eller blir det dyra extrautgifter?

Många av dagens navigatorer är fullproppade med extra finesser och dessa ökar på inköpspriset. Kanske är det bättre att satsa pengarna på ett bra kartmaterial istället för någon funktion som inte kommer användas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!