Den hade länge dåligt rykte. Sågs av många som en ful liten bil med uråldrig konstruktion.
– Det är fel uppfattning. Bilen var före sin tid och hade till exempel intervalltorkare redan 1964. Den var också bäddbar för två personer och hade en rejäl motor, fastslår entusiasten Per Lind i Linköping.
Själv sålde han Škoda under större delen av 1960- och 1970-talen och har i|dag fyra bilar av märket. En av dem är av 1974 års modell med bara 100 mil på mätaren, en mintgrön pärla.
– På den tiden fick du två Škoda för samma pris som en Volvo Amazon. Den var en lågprisbil som du åkte väldigt bra i. Men den var inte särskilt populär.
Det var däremot de motorcyklar som låg till grund för märket. Fröet till dem såddes i början av 1890-talet när den unge bokhandlaren Václav Klement inte lyckades få tag i reservdelar till sin tyska trampcykel. Sålunda beslutade han sig för att göra jobbet själv och öppnade en verkstad. Snart slog han sig ihop med cykeltillverkaren Václav Laurin och tillsammans började killarna intressera sig för att förse hojarna med motor. 1899 rullade den första motorcykeln ut från firman Laurin & Klement, och 1905 den förstaautomobilen.
Men affärerna gick sämre än väntat och 1925 köptes företaget av Škodaverken, en jättelik industrikoncern som bland annat tillverkade vapen. Efter några år började fordonen säljas under namnet Škoda och under det tidiga 1930-talet introducerades en ny serie modeller. Med fantasifulla namn som Popular, Rapid, Favorit och Superb fick märket luft under vingarna.
Under andra världskriget belägrades Tjeckoslovakien av tyskarna och nästan hela bilfabriken bombades sönder. Men den återuppbyggdes då Škoda blev en del av den nya kommunistiska staten. Tack vare modeller som Spartak, Octavia, Felicia och 1000 MB hade märket ett gott rykte in på 1960-talet.
– En Škoda från den tiden är ingen vacker bil, men praktisk och billig. Kvaliteten är ojämn och den har en massa småfel. Om du betalar lite får du inte samma standard och utförande som på en dyrare bil. Däremot får du charm och många fina mil, säger Per Lind.
Men tekniken utvecklades nästan inte alls. Under 1970-talet började Škoda ses som ett föråldrat märke i västvärlden. Det sålde inget vidare utanför kommunistländerna och började få dåligt rykte. Fabriken tog nya tag, dammade av namnet Favorit och lanserade en hyfsat modern bil 1987, vilken var formgiven av italienska Bertone. Det teknologiska gapet höll på att minska. Snart skulle det suddas ut fullständigt då Volkswagen Group 1990 började köpa in sig i företaget och senare även tog över ledningen.
Sedan dess är Škoda en modern bil som byggs med den senaste tekniken och hög kompetens. Låt vara att modellerna återigen bär gamla öststatsnamn som Octavia och Superb. (TT)
motor@unt.se