Köp en billig bil med lyxbilsteknik

Eric Lund är chefredaktör för tidningen Automobil och skriver krönikor för Motor varannan vecka.

Eric Lund är chefredaktör för tidningen Automobil och skriver krönikor för Motor varannan vecka.

Foto:

Motor2007-11-14 00:01
KRÖNIKA. I svallvågorna efter de stora företagsfusionerna under 1990-talet finns en del intressanta överväganden att göra när du ska köpa bil nästa gång. Till skillnad mot många andra branscher kan nämligen storpolitik i bilföretagen påverka ända ned i konsumentledet. Hur bilarna som tillverkas och säljs är funtade, kort sagt.
Det gäller bara att hålla reda i vilken riktning kunskap, teknik och ekonomiska resurser har flödat. Själva idén med att köpa upp eller fusionera företag är att göra samordningsvinster, vilket till exempel kan innebära att standardbilar ska göras bättre eller lyxbilar tillverkas billigare.

Låt säga att en massbilstillverkare med inriktning på bruksfordon köper en nischtillverkare med spetskunskap och "high tech" - hamnar då lyxbilens teknik i standardbilarna? Eller baseras lyxbilarna plötsligt på enkla standardkomponenter?
Exakt hur det förhåller är naturligtvis svårt, nästan omöjligt, att säga utan inblick i företagens slutna rum, men det går att lista sig till vissa slutsatser.
BMW ägde under några år Rover. Det var inte någon bra affär för BMW som pumpade in åtskilliga miljarder i den engelske patienten. Men även i olyckliga äktenskap kan det födas begåvade barn, och Rover 75 var just ett sådant. Fylld av brittisk trivsel, avspänd komfort och till stor del baserad på BMW:s kunskap om högkvalitativt bilbyggande.
Priserna var dessutom tilltalande, och det blev riktiga fyndchanser när först BMW sålde Rover till ett industrikonsortium och nämnda industrikonsortium ett par år senare klappade ihop fullständigt. Under några månader 2005-2006 gick det att köpa fabriksnya, BMW-utvecklade Rover 75 till halva priset.

Mercedes slog sina påsar ihop med Chrysler 1998. Det äktenskapet blev heller aldrig lyckat och skilsmässan proklamerades i våras. Kvar på marknaden finns bland annat en stor familjebil som heter Chrysler 300C och en sportcoupé vid namn Chrysler Crossfire. Båda baseras till stor del baseras på förra generationens Mercedes-teknik.
Köpläge? Inte rakt av, men min gissning är att Chrysler inte kommer att bygga bättre bilar än dessa under överskådlig tid. Den företagsgrupp som nu driver Chrysler kommer knappast att kunna injicera den typ av kunskap och teknik i bilarna som Mercedes bidrog med.
När BMW slank ur Rover-affären hamnade terrängbilsdivisionen - Land Rover - hos Ford som är systermärke till bland andra Jaguar och Volvo. (Ett tag till, ska påpekas. Både Jaguar och Land Rover är till salu. Snart kanske även Volvo?) Det har bland annat inneburit att nya Land Rover Freelander krocktestats i världens kanske mest kunskapsintensiva bilsäkerhetsanläggning - hos Volvo i Göteborg.

Det samma gäller Jaguars coupémodell XK och den nyligen presenterade familjelyxbilen XF. Om Jaguar XF (lanserad vid Frankfurtsalongen tidigare i höstas) vet vi inte så mycket mer än att Ford satt till alla klutar för att ge sin blödande engelska lyxbilstillverkare en rimlig chans att konkurrera med de tyska prestigemärkena. Om de lyckats vet vi inte förrän de första provkörningarna ägt rum i början av 2008 - och det definitiva svaret har vi tidigast om några år.
Helt säkert är i alla fall Fords tidigare strategi - lyxprodukter baserade på billiga standardbilar - inte har slagit väl ut. Det gäller som sagt att resurserna flödar i rätt riktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!