Många gröna bilar

Utbudet av miljöbilar är i dag så stort att ett slag för klimatet inte längre behöver innebära en tråkig eller opraktisk bil. Motorguiden har sonderat miljöbilsterrängen.

Dubbdäck kommer att förbjudas  på Kungsgatan.

Dubbdäck kommer att förbjudas på Kungsgatan.

Foto: Rolf Hamilton

Motor2010-09-09 13:11

Cecilia Carlqvist, vd för föreningen Gröna bilister i Uppsala, tycker att köparen av en miljöbil bör ställa sig frågan vilka tankningsförutsättningar som finns.
– Om man utgår från Uppsala så finns det ett tankställe för biogas här. Därför skulle jag rekommendera en biogasbil. Biogas är det bästa bränslet. Det är förnyelsebart och i Uppsala produceras det lokalt av sopor och avfall, säger hon

I andra hand rekommenderar Cecilia Carlqvist en etanolbil. Etanol reducerar utsläppen om man jämför med bensin. Men etanolbilar förbrukar å andra sidan 30 procent mer bränsle än bensinbilar, så Cecilia Carlqvist hoppas att etanolbilarna ska bli mer effektiva i framtiden.
– Miljöbilar har funnits i ungefär 10 år. I dag finns de i alla klasser. Så det finns ingen anledning att inte ha en miljöbil i dag ur den aspekten. Men det är också bra att tänka på att åka mindre bil, att se över sina vanor, säger Cecilia Carlqvist som väljer cykeln i första hand och hyr bil när hon behöver en.

Vilken miljöbil skulle du själv välja?
– Gröna bilister brukar utse miljöbästa bil varje år. I juni valde jurygruppen Volkswagen Passat 1,4 TSI Ecofuel som går på biogas och bensin. Den är lite stor för mitt hushåll, vi är två personer, men jag gillar den och den är bra att köra.

I utbudet av gröna bilar finns det mesta en bilälskare kan önska sig. Den som på sommaren gärna smyger fram på små asfaltvägar kan välja en cabriolet. Här hittar vi exempelvis Audi A3 med sin tysta tygcabriolet och med plats för fyra personer under den blå himlen. Även Volvo har lyckats trycka ner förbrukningen i sina V70 och S80 Drive så att man klarar utsläppsgränsen på 120 gram koldioxid per kilometer. De är smidiga att köra och komforten liksom säkerheten är på topp. Den som värdesätter prestanda väljer i stället 2,5 FT och får då en femcylindrig etanolmotor på 231 hästkrafter. Volvos V70 finns dessutom med gasdrift, och har liksom VW Passat blivit lite av handelsresandes favoritbilar.

Mer lyx? Då är det Lexus GS 450h och LS 600h som gäller. Båda bjuder på avancerad teknik där en elmotor står för kraftreserven när den behövs. Samma teknik används i Lexus RX 450h, men där finns två elmotorer, en för framaxeln och en för bakaxeln. Resultatet är en snål fullvuxen fyrhjulsdriven bil med perfekta vinteregenskaper. Andra bra miljöval för den som kör mycket på vintern är Saab 9-3x och Mitsubishi Outlander. Båda är fyrhjulsdrivna och körs på etanolbränslet E85.

Även för sportbilsföraren finns bra miljöbilar. Hondas lilla CR-Z med hybriddrift är anmärkningsvärt snål även i motorvägsfart tack vare hög utväxling och lågt luftmotstånd. Bland de så kallade GT-bilarna hittar vi Bentley som erbjuder sina bilar med etanoldrivna V8:or. Vi har även amerikanska Fisker som bygger en laddhybrid med extremt låg förbrukning.
Laddhybriden är lite av morgondagens teknik redan i dag och den största fördelen är att bilen går på ren eldrift i flera mil. Pendlaren klarar sig alltså på el.
Slutligen har vi Tesla. En ren elbil som ska klara 20 mil på en laddning och samtidigt köra ifrån de allra flesta bilar vid rödljusen. Detta dessutom tyst och utan att föraren behöver rycka i någon växelspak.

Christer Lind, försäljningschef för Volvo på Upplands motor, menar att valet av miljöbil bör styras av vilka vanor och behov köparen har.
– Gas är självklart bäst för miljön, så på det sättet finns det bara ett val. Men det handlar också om ekonomi och resvanor. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man väljer bil. Folk är miljömedvetna i dag men i slutändan finns där en prislapp, säger han.

För att räknas som miljöbil får koldioxidutsläppen inte överstiga 120 gram per kilometer. Den som köper en bil som uppfyller miljökravet befrias från fordonsskatten i fem år. Dessutom vill regeringen införa en speciell miljöbilspremie på 40 000 kronor från 2012 för bilar som understiger 50 gram koldioxid per kilometer. Det är få bilar som i dag uppfyller de kraven, men inom ett par år förväntas fler finnas ute på marknaden.

Cecilia Carlqvist hoppas att högre krav kommer att ställas på miljöbilar i framtiden, och att definitionen på vad som är en grön bil skärps.
– Dessutom borde företag och kommuner driva på genom att köpa in miljöbilar. Det hjälper till att skapa en andrahandsmarknad så att det finns billigare alternativ än en ny miljöbil.

FAKTA: Miljöbilar

Biogas är det bästa miljöbränslet eftersom det till och med ger en minskning av växthuseffekten och är helt förnyelsebart. Detta för att produktionen minskar utsläppet av metangas som är en växthusgas. Nackdelen är begränsad tillgång.

E85 består av 15 procent bensin och 85 procent etanol. Miljönyttan är beroende av tillverkningsprocessen, men kan vara betydande. Nästan helt förnyelsebart.

Biodiesel finns i flera olika versioner men kan ännu bara användas vid låginblandning. Stor miljönytta, men bristande tillgång. Helt förnyelsebart, men måste blandas med icke-fossil diesel än så länge.

Elektricitet ger flera fördelar som miljövänlig distribution och lägre ljudnivå i stadstrafik, men är helt avhängigt produktionstekniken när det gäller miljönyttan. Helt förnyelsebart om den produceras i exempelvis vindkraftverk eller vattenkraftverk.

Vätgas är också ett bra miljöbränsle, men framställningstekniken och distributionen är komplicerad liksom de bränsleceller som behövs för att förvandla den till el i bilarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!