Miljöbilar har högt andrahandsvärde
Den som köper en begagnad miljöbil får inte ta del av de premier som staten och Vägverket nu delar ut. Premierna går enbart till nybilsköparen. Men lägre fordonsskatt och lägre driftskostnader kan vara nog så goda skäl att välja grönt plus att både samvetet och luften blir lite renare.
Linus Norlander, 29 år, Uppsala, kör en Opel Corsa. Nu funderar han på att köpa en miljöbil. - Ja, det finns funderingar på det, särskilt med tanke på att bensinpriset bara blir dyrare. Jag är lite intresserad av dieselalternativet och har läst att man kan producera det helt från växtriket, i så fall är det jättebra. Det jag saknar är dock en större familjebil.
Foto: Hans E Ericson
Nu börjar också miljöbilarna nå begagnatledet men hoppas inte på den statliga miljöbilspremien eftersom den går bara till förste ägaren. Liksom den så kallade partikelfilterrabatten som betalas ut vid köp av en dieseldriven bil som uppfyller kraven för miljöklass 2005PM.
Om man kör en bil som ägs av arbetsgivaren kan man få en rejält nedsatt förmånsbeskattning om den är miljöklassad. Men det gäller inte om man kör sin privata miljöbil i tjänsten.
Däremot tjänar alla bilägare på att åka bränslesnåla bilar eftersom fordonsskatten numera är baserad på hur mycket koldioxidbilen släpper ut. Och utsläppen står i direkt relation till förbrukningen. Därmed kan även den förhatliga stadsjeepen bli ett bättre miljöval än vår vanligaste familjebil, beroende på vilken motor man väljer.
Tolkningarna av begreppet miljöbil har varit förvirrande många och ibland även kommunalt betingade. Stockholms stad har exempelvis en egen och teknikrelaterad tolkning när det gäller vilka som skall slippa trängselskatt. Enligt Vägverket och Skatteverket är dock alla bilar som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer att betrakta som en miljöbil. Det klarar i praktiken bara små, dieseldrivna bilar. Dieselmotorn är helt enkelt energieffektivare än bensinmotorn.
Men även bilar med hybriddrift och bilar som drivs med alternativbränsle, som gas eller etanol, klassas som miljöbilar. Trots att dessa bilar oftast släpper ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer. Men det finns gränser för alla bilar.
En bil som går på icke fossil biogas är det miljömässigt bästa valet om man ska köpa en miljöklassad bil, men är förmodligen det ekonomiskt sett sämsta alternativet. Av den enkla anledningen att de är dyra i inköp och riskerar att rasa i värde. Dessutom finns det för få ställen att tanka dem på. När man tillslut lyckas hitta en mack så kan det vara tomt eller så dåligt tryck i systemet att man inte får i full tank. Och med bara en liten nödtank för vanlig bensin blir räckvidden usel om det inte finns en gasmack att tillgå.
I övrigt har gasdrivna bilar bara en egentlig svaghet, bagageutrymmet. Gastanken stjäl stor plats.
Volvo har levererat flest gasbilar i Sverige men i och med att man nu successivt går över till Ford-gemensamma modeller läggs produktionen av gasbilar ner.
Det betyder förmodligen att andrahandsvärdet kommer att falla, åtminstone för en gasbil norr om Småland.
Andrahandsvärdet på hybridbilar är däremot högt. Kanske för att det ännu inte finns så många av dem ute på begagnatmarknaden. Lättast att hitta är första generationen av Toyota Prius. En ganska trist bil att köra men med en teknik som visat sig vara överraskande driftsäker med tanke på att den är så avancerad.
En del elektroniska störningar rapporterades från de första bilarna men de åtgärdades kostnadsfritt av leverantören och bör inte orsaka problem för en bil med några år på nacken.
Det som många befarade, att det mycket dyra batteriet skulle bli en ekonomisk belastning, har dock kommit på skam. Toyota Europa hävdar att de inte har bytt ut ett enda batteri sen man introducerade Toyota Prius för sju år sen. Och det finns bilar som gått som taxi och har över 30 000 mil på mätaren.
Generation två av Prius, som säljs i dag, är både större, körgladare och dessutom betydligt snyggare. Men också rejält dyr även som begagnad.
Gemensamt för både generation ett och generation två av Toyota Prius är att de drar betydligt mer bensin än fabrikanten uppger. Faktiskt mer än flera andra bensinbilar som inte är klassade som miljöbilar. Ett faktum som gäller även för hybridbilar från Honda och Lexus.
Utbudet av begagnade etanolbilar börjar däremot bli stort. Främst Saab 9-5 BioPower och Ford Focus FlexiFuel.
Rent tekniskt är de identiska med de vanliga bensindrivna versionerna med undantag för enstaka motordetaljer och delar i bränslesystemet. De klagomål som kommit från etanolbilägarna har främst gällt startproblem. Främst då vintertid. Har man etanol i tanken bör man också ha en kopplad motorvärmare för att vara säker på att bilen går igång. Vilket inte är så lätt om man bor i ett hyreshus utan egen p-plats med eluttag.
Andra klagomål har gällt bränsleförbrukningen. Energivärdet i etanol är lägre än i bensin och därför drar en bil som körs på E85 betydligt mer. Även mer än vad som officiellt uppges.
Så väljer man en etanoldriven bil för privat bruk enbart för ekonomins skull kan det bli en missräkning. Beroende av om priset på E85 går upp eller om priset på bensin går ner.
Men det är smällar som den sanne miljövännen förstås är beredd att ta.
FAKTA
De får miljöbilspremie
Enligt "Förordningen om miljöbilspremie" måste miljöbilar ha låga utsläpp av koldioxid, vara energieffektiva och ha låga utsläpp av hälsofarliga partiklar.
En alternativbränslebil, som drivs av etanol, gas, el ska ha en bränsleförbrukning per 100 km som motsvarar högst:
- 9,2 liter bensin
- 9,7 kubikmeter gas
- 37 kWh el
En bil som drivs med fossila bränslen uppfyller kraven för miljöbil om utsläppen av koldioxid är lägre än 120 g/km. För dieselmotorer finns dessutom ett partikelkrav på max 5 mg partiklar/km.
Fotnot: Vill du veta mer om miljöbilar kan du gå in på www.miljofordon.se
De får miljöbilspremie
Enligt "Förordningen om miljöbilspremie" måste miljöbilar ha låga utsläpp av koldioxid, vara energieffektiva och ha låga utsläpp av hälsofarliga partiklar.
En alternativbränslebil, som drivs av etanol, gas, el ska ha en bränsleförbrukning per 100 km som motsvarar högst:
- 9,2 liter bensin
- 9,7 kubikmeter gas
- 37 kWh el
En bil som drivs med fossila bränslen uppfyller kraven för miljöbil om utsläppen av koldioxid är lägre än 120 g/km. För dieselmotorer finns dessutom ett partikelkrav på max 5 mg partiklar/km.
Fotnot: Vill du veta mer om miljöbilar kan du gå in på www.miljofordon.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!