Elbilen har många fördelar. Den släpper inte ut någon koldioxid alls. Den är billig att tanka och rolig att köra. Men samtidigt är den mycket dyr, framför allt är det batteriet som kostar. Och ingen vet egentligen hur länge ett batteri håller. Dessutom måste elbolagen producera mer grön el om miljöfördelarna ska väga över. Sammanfattningsvis råder en försiktig optimism bland de experter vi talat med. Att elbilen på något sätt har framtiden för sig är de eniga om.
- I början fnyste så kallade förståsigpåare mot elbilen. I dag upplever jag att tongivande människor i energisammanhang säger att den kommer. Det är bara en tidsfråga. Det som kommer att vara den faktiska hävstången för elbilen är att oljan blir en bristvara. Och då kommer plånboken att tala, säger Håkan Joëlson, ordförande i föreningen Elbil Sverige.
Men att det bara ska finnas en arvtagare efter den bensindrivna bilen är kanske inte ett önskvärt scenario.
- Alla som vill hjälpa till att rädda världen gör sig själva en otjänst om de tror att vi hittat lösningen, säger Mats Williander, forskningsledare på Viktoriainstitutet vars mål är att leda svensk transport- och bilindustri mot en mer hållbar utveckling.
- Om elbilen tillverkas och används i större skala kommer andra problem att dyka upp, säger han.
Var gör man till exempel av alla de miljontals batterier som måste bytas ut när de är förbrukade? Williander ser hellre en framtid där vi använder flera olika bränslen parallellt med el, bland annat biogas och etanol.