Ny teknik med många frågetecken

Billig att köra, men dyr att köpa. Snäll mot miljön, men osäker hållbarhet. Det finns både för- och nackdelar med en elbil. Vi reder ut begreppen.

På utsidan skvallrar i princip ingenting om att det här är 2012 års modell av Volvo V70. Men att det är den nya Drive-versionen kan däremot höras utifrån - dieselmotorn har bantats på både en kamaxel och fyra ventiler och låter nu nästan mesig.

På utsidan skvallrar i princip ingenting om att det här är 2012 års modell av Volvo V70. Men att det är den nya Drive-versionen kan däremot höras utifrån - dieselmotorn har bantats på både en kamaxel och fyra ventiler och låter nu nästan mesig.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2011-10-15 12:00

Elbilen har många fördelar. Den släpper inte ut någon koldioxid alls. Den är billig att tanka och rolig att köra. Men samtidigt är den mycket dyr, framför allt är det batteriet som kostar. Och ingen vet egentligen hur länge ett batteri håller. Dessutom måste elbolagen producera mer grön el om miljöfördelarna ska väga över. Sammanfattningsvis råder en försiktig optimism bland de experter vi talat med. Att elbilen på något sätt har framtiden för sig är de eniga om.
- I början fnyste så kallade förståsigpåare mot elbilen. I dag upplever jag att tongivande människor i energisammanhang säger att den kommer. Det är bara en tidsfråga. Det som kommer att vara den faktiska hävstången för elbilen är att oljan blir en bristvara. Och då kommer plånboken att tala, säger Håkan Joëlson, ordförande i föreningen Elbil Sverige.

Men att det bara ska finnas en arvtagare efter den bensindrivna bilen är kanske inte ett önskvärt scenario.
- Alla som vill hjälpa till att rädda världen gör sig själva en otjänst om de tror att vi hittat lösningen, säger Mats Williander, forskningsledare på Viktoriainstitutet vars mål är att leda svensk transport- och bilindustri mot en mer hållbar utveckling.
- Om elbilen tillverkas och används i större skala kommer andra problem att dyka upp, säger han.
Var gör man till exempel av alla de miljontals batterier som måste bytas ut när de är förbrukade? Williander ser hellre en framtid där vi använder flera olika bränslen parallellt med el, bland annat biogas och etanol.

Fakta Elbilens för- och nackdelar

Det talar för elbilen
+ Liten miljöpåverkan - Själva bilen släpper inte ut någon koldioxid alls. Om du dessutom tankar rätt el, från till exempel vind- eller solkraft, är elbilen överlägsen alla andra bilar på den punkten.
+ Låg driftskostnad - Kostnaden för en "el-tankning" beräknas till 2-3 kronor milen. Jämfört med bensin som i dag kostar en bit över 9 kronor milen. Exempel: Full tank för en Nissan Leaf kostar 45 kronor, och då kommer du 15 mil.
+ Låg bullernivå - Med en dominerande elbilsflotta skulle det dova mullret på vägar, och i städer, minska markant. Elbilen smyger tyst fram. Det blir även behagligare för dig som passagerare.
+ Stor körglädje - Den som kör elbil för första gången är ofta poetisk i sin beskrivning av upplevelsen. Bilen saknar växellåda vilket gör att elmotorn svarar på en gång och ger bilen en skjuts framåt vid rödljus.
+ Den snabba utvecklingen - De främsta elbilarna kan i milt väder köra cirka 15 mil innan batteriet måste laddas upp. Men det finns snart möjlighet att köra över 20 mil i ett svep. Här talar statistiken till elbilens fördel då svensken faktiskt bara kör fyra mil per dag i snitt.

Det talar emot elbilen
- Priset - En elbil kostar i snitt 350 000 kronor. Volvos nya V60 laddhybrid som släpps hösten 2012 sägs gå loss på cirka 450 000 kronor. Batterierna ingår i elbilarna men när de ska bytas ut kostar de billigaste runt 80 000-100 000 kronor.
- Hållbarheten - Ingen vet i dag hur länge ett batteri håller eftersom tekniken är så pass ny. Siffror som fem år nämns, men ingen vet säkert. Och hur reagerar egentligen bilen efter 10 000 mils körning?
- Räckvidden - Elbilen går en tredjedel så långt som en bensindriven bil, sedan måste batteriet laddas på nytt. Vi måste till en början ändra beteendemönster och ladda bilen ungefär på samma sätt som vi laddar mobiltelefonen - på natten.
- Få laddstolpar - Infrastrukturen med laddstolpar är dålig och de är dessutom svåra att hitta. Hur ska man till exempel kunna ta sig fram och tillbaka mellan städerna på Norrlandskusten med ett elfordon?
- Elanvändningen ökar - Tankar man "fel" el är inte miljöfördelen lika stor. Drivs bilarna av kolkraftsel är det troligtvis bättre att fortsätta tanka bensin.

Fotnot: Sammanställningen bygger på intervjuer med: Håkan Joëlson - ordförande Elbil Sverige, Jakob Lagerkrantz, ordförande Gröna bilister, Lars Hjälmered - riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, Mats Williander - forskningsledare vid Viktoriainstitutet, Henrik Wingfors - ansvarig för energieffektivisering på Svensk Energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!