Opel Antara V6

Här kommer ännu en så kallad crossover för att fresta svenska bilköpare. Men helt ny är den inte. Den säljs redan under namnet Chevrolet Captiva, i USA kan man köpa den som Saturn Vue och i Asien heter den Daewoo Winstorm. Nu kommer den med Opel-emblem och efternamnet Antara.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2007-05-16 00:01
När General Motors gick in i koreanska Daewoo så var det nog många som tog sig för pannan. Den amerikanska biljätten var på väg att förblöda och Daewoo stod på konkursen brant. Och dessutom devalverade man GM:s kanske starkaste varumärke, Chevrolet, genom att klistra det på några riktigt usla koreanska bilmodeller.
Men med Chevrolet Captiva anades ljuset i tunneln. En riktigt bra och snygg kompakt-SUV till ett hyggligt pris. Men nu får den konkurrens inom den egna familjen. Opel Antara har visserligen fått en mer slimmad kaross och kallas crossover, men i allt väsentligt är det samma bil som Captiva. Fast det finns ett par väsentliga skillnader: Captiva kan fås med enbart framhjulsdrivning och den kan också beställas med sju sittplatser. Antara är enbart femsitsig och säljs bara med fyrhjulsdrivning.

Opel Antara kommer inledningsvis med tre motoralternativ. Samma som i Captiva. En 2,4-liters rak bensinfyra på 140 hk och en 2,0-liters diesel på 150 hk. Vi valde det tredje alternativet, en 3,2-liters V6-motor på 227 hk. I kombination med automatlåda.
Och det är lätt att bli förförd. Motorn är härligt stark och jobbar tyst. Men bränslemätarnålen faller oroväckande snabbt. Antara är tung, automatlådan har bara fem steg och det straffar sig när det är dags att tanka.
Medelförbrukningen stannar på exakt samma som jag noterade för nya Volvo S80 med V8-motor - 1,2 liter milen. Och den har ju nästan 100 hästar mer!

Satsa i stället på dieseln som GM och Daewoo utvecklat tillsammans med Fiat. Med den motorn skulle Antara få en poäng ytterligare i vårt helhetsbetyg. Det ryktas förresten om att det med tiden också kommer en hybridversion.
Jag gillar designen och att man sitter lite högt. Dessutom är benutrymmet i baksätet generöst. Men stolarna fram känns aningen billiga. Bilen erbjuder massor av fack och avlastningsytor och i standardutrustningen ingår förutom antisladdsystem också ett aktivt vältningsskydd som utlöser krockkuddar och krockgardiner om bilen slår runt.

Opel Antara är inte krocktestad hos EuroNCAP men systerbilen Captiva fick bara fyra stjärnor, vilket i och för sig är godkänt men ändå lite ynkligt i dessa tider, när även billiga småbilar klarar fem stjärnor. Här märks det att européerna inom GM inte fanns på plats när kravspecifikationerna fastställdes.
Tills sist bör det påpekas att Antara inte är avsedd för körning i terräng, även om utseendet ger sken av det. Dels saknas lågväxel och dels arbetar fyrhjulsdrivningssystemet allt för långsamt.
Opel Antara

Pris: 345 000 kronor
Bränsleförbrukning: 11,6 l/100 km
Utsläpp CO2: 278
Ekonomi: Dyr i inköp och drift. Troligen bra andrahandsvärde.
Säkerhet: Systerbilen Captiva fick fyra stjärnor hos EuroNCAP.
Komfort: Bullrig på grov asfalt. Medelmåttiga stolar men bra förarplats.
Köregenskaper: Trygg men föga inspirerande att köra.
Miljö: Miljösvin med V6-motor. 2,0-liters diesel ett bättre val.
Motor: 6-cylindrig tvärställd V-motor med bränsleinsprutning, 3 195 cc, dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler med variabla öppningstider per cylinder. Effekt 227 hk (167 kW) vid 6 600 varv/min, vridmoment 297 Nm vid 3 200 varv/min.
Chassi: Fyrhjulsdriven. Framvagn med fjäderben, bakhjulsupphängning med multilänk och skruvfjädring, kuggstångsstyrning med servo, skivbromsar fram och bak. ABS. Antisladd.
Mått och vikter: Längd 458, bredd 185, höjd 170, axelavstånd 271, markfrigång 20 cm. Tjänstevikt 1 865 kg. Maxlast 420 kg. Bagage 370-1 420 liter. Släpvagnsvikt 2 000 kg.
Konkurrenter i klassen: Chevrolet Captiva V6, Hyundai Santa Fe 2,7, Dodge Caliber 2,4 R/T, Volvo XC70 2,5T
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!