Personliga bilmekaniker

Allt fler verkstäder erbjuder sina kunder en personlig bilmekaniker. Störst är intresset i större städer.

Emil Johnsson och Magnus Annersten från Upplands motor står och pratar med kunden Jan Sundling.

Emil Johnsson och Magnus Annersten från Upplands motor står och pratar med kunden Jan Sundling.

Foto: Robin Aron

Motor2010-11-18 13:05

– Hej, Emil!
Jan Sundling går med raka steg mot verkstadsgolvet i Upplands motors lokaler. Där sliter bilmekanikern Emil Johnsson med att byta ut bromsarna på en guldfärgad Jaguar som hissats upp i luften. Emil Johnsson släpper blicken från hjulaxeln innan han vänder sig om för att hälsa, tar av sig de oljiga handskarna och tar emot Jan Sundlings bilnycklar.

I bakgrunden står omkring 25 bilar uppradade längs med verkstadsväggarna. Där jobbar nästan dubbelt så många män och kvinnor i blåställ. Men Jan Sundling har inte haft någon annan mekaniker än Emil Johnsson under de senaste fyra åren.
– Förra veckan var det en lampa som inte fungerade, så jag ringde Emil och gav honom nycklarna. Det är mycket enklare än att ringa till Jaguar. Där blir det för många led mellan mig och mekanikern, säger Jan Sundling.

Emil Jonsson är Jan Sundlings personlige bilmekaniker. En personlig bilmekaniker är bilbranschens svar på en personlig bankman. Egentligen är det inte så personligt som det låter. Emil Johnsson har över 800 kunder.
– Jag minns dem främst på utseendet, det är svårare att hålla reda på bilarna, säger Emil Johnsson.
Kunderna vänder sig direkt till sin personlige bilmekaniker när något gått sönder. Jan Sundling är nöjd med Emil Johnsson. Ibland har personkemin inte fungerat.
– Ja, då har vi fått byta mekaniker, berättar verkstadschefen Magnus Annersten.

Upplands motor erbjuder kunderna en personlig bilmekaniker sedan tio år tillbaka. Enligt Bo Eriksson på Motormännens riksförbund har det skett en fördubbling i antalet verkstäder som erbjuder personliga mekaniker under samma period. Varje år sker tio miljoner service- och reparationsärenden i svenska bilverkstäder. Av dessa utförs omkring en fjortondel av en personlig bilmekaniker. Att ha en personlig bilmekaniker är inte dyrare än att få en vanlig opersonlig bilservice, enligt Bo Eriksson. Mest intresserade är bilägare i de lite större städerna.
– Här är det lätt hänt att kunderna känner sig anonyma och att de försvinner i mängden, säger Bo Eriksson.

Men än så länge är det få bilverkstäder i Uppsala som erbjuder kunden en personlig bilmekaniker. En rundringning till ett antal verkstäder visar att enbart en av tio erbjuder tjänsten. Bo Eriksson tror att många verkstäder är rädda för att förlora pengar, när bilmekanikerna ägnar mer tid åt att vara i kontakt med kunderna än på verkstadsgolvet. Men utvecklingen kan också drivas på av mekanikerna själva. Många ser fördelarna i en mer varierad arbetsdag.
– Kundkontakten leder till fler korta pauser, det är bra även för den personliga mekanikern, säger Bo Eriksson.

Den största anledningen till att tjänsten trots allt finns, går att spåra i en ökande konkurrens mellan återförsäljarna, tror Magnus Annersten. Fram till 1994 kunde generalagenterna bestämma vilka handlare som skulle få sälja deras bilar. Då hade Upplands motor ensamrätt på att sälja Volvobilar i Uppsala. Efter EU-inträdet öppnades marknaden. Sedan dess har konkurrens hårdnat. Ett sätt att behålla ställningarna har varit att förstärka servicesidan.
– Bilbranschen har alltid varit konservativ och är det fortfarande. Vissa förknippar oss med tv-serien Macken. Nuförtiden går det att köpa en bil på internet, så vi måste erbjuda något mer än själva bilen, säger Magnus Annersten.

Men förändringen handlar inte enbart om att kontakten mellan kunden och mekanikern blivit mer personlig. Konkurrensen har även pressat serviceföretagen att erbjuda ett tidsfördriv under tiden bilen är inne på reparation. I Upplands motors lokaler blandas gummilukten upp med en svag kokosdoft från flaskorna med massageolja. Upplands motor serverar frukost eller lunch till kunder som väntar. På tisdagar ges ryggmassage, på fredagar skjutsas kunderna ut till en golfbana.
– De ifrågasätter egentligen aldrig om vi ska kunna serva deras bil eller inte, utan om vi ger dem något mer. Ska man ändå vänta så är massage en trevlig sysselsättning, säger Magnus Annersten.

Men Jan Sundling har inte utnyttjat någon av tjänsterna ännu.
– Nej, jag tycker det fungerar så bra ändå, jag behöver inte lägga på något extra, säger han innan han ger sig iväg till flygplatsen för ett styrelsemöte i Paris.
Han har varit företagsledare ”i en herrans massa år” och tycker att det är konstigt att inte fler serviceföretag erbjuder en personliga mekaniker.
– Köpet avgörs ju av att servicen fungerar, säger Jan Sundling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!