Peugeot 508 förtjänar bättre

Motor2015-08-26 13:57

Bilköparna i kombilandet Sverige är ett troget släkte. Det ska vara en Volvo. Eller möjligen en Volkswagen. De två märkena dominerar tio i topp-listan. Först på plats 101 (!) hittar vi Peugeot 508 SW. Den förtjänar bättre.
Trots att Volvo V70 börjar bli rejält gammal och sjunger på absolut sista versen är den svenskens favoritbil, både som ny och som begagnad. Och sedan Saab kastade in handduken så är det egentligen bara Volkswagen som på allvar utmanar göteborgaren med sin nya Passat Sportscombi. Flera andra lika rymliga och prisvärda kombivagnar, exempelvis Toyota Avensis, Skoda Superb, Opel Insignia och Hyundai i40, är inte ens i närheten.
Och så Peugeot 508 SW - som just ramlat ur registreringsstatistikens Topp 100-lista.
Att den skulle vara så mycket sämre än Volvo och Volkswagen är förstås nonsens. Fördomar mot franska bilar? Knappast, för småbilarna från både Renault och Peugeot säljer bra. Det är när vi svenska bilköpare tassar in på Volvos domäner som underläppen börjar darra lite.|
Men nu laddar Peugeot om och har gett 508:an en bokstavlig ansiktslyftning. Fronten ser skenbart bredare ut och har dessutom rätats upp en aning. Samtidigt har lejonemblemet flyttats från huven och in i grillen. På kuppen blev det främre överhänget 16 millimeter längre.
Sedan har man fyllt på med mera utrustning, bland annat dödavinkelvarnare och backkamera. Men kanske viktigast, fransmännen har vässat motorerna som nu är snålare och snällare mot miljön.
Interiören har förnyats och blivit mindre plottrig på instrumentpanelen när flera funktioner nu samlats i en sjutums pekskärm. En nymodighet i bilbranschen som jag personligen har lite svårt för. Visserligen har rensningen bland reglagen skapat en nästan helt knappbefriad förarmiljö, vilket gett större förvaringsutrymmen. Men är det verkligen trafiksäkrare att klicka sig fram i menyer på en skärm än att pillra på en knapp? När myndigheterna samtidigt vill förbjuda bilförare att knappa på sin mobiltelefon.
Exklusivare materialval och högre finish höjer kvalitetskänslan i kupén samtidigt som fler utrustningsalternativ erbjuds.
2,2-litersdieseln som satt i den första upplagan av Peugeot 508 - och som faktiskt tillverkades i Skövde när Volvo, via Ford, hade ett samarbetsavtal med PSA - har ersatts av en 2,0-liters diesel som i vår testbil ger 181 hästkrafter. En sexstegad automatväxellåda är standard till just den motorn. Men den som vill sitt dra sitt strå till stacken för att minska utsläppen av koldioxid väljer samma maskin men med 150 hästar och manuell växellåda. Tacken för det är fem års befrielse från den årliga fordonsskatten.
Ett annat och än mer bränslesnålt dieselalternativ är 1,6-litersmotorn på 120 hästar. Alla varianter är Euro 6-godkända och försedda med kvävereducerande avgasrening och partikelfilter.
Trots imponerande prestanda stannar bränsleförbrukningen på 0,44 liter milen och koldioxidutsläppen på 116 gram per körd kilometer. På papperet! I verkligheten är det svårt att komma under 0,50 liter milen i svenskt sommarklimat. Men det är ändå en bra siffra med tanke på bilens storlek och tyngd - och med 181 hästar under huven.
Komfort har alltid varit franska bilars paradnummer och det gäller även Peugeot 508 SW. Men styrningen är lite trött och följsamheten därmed något sävlig vid en väjningsmanöver.
Bagageutrymmet är nästan lika stort som i Volvo V70, men inte lika praktiskt användbart. Golvet blir inte jämnt när man fäller baksätet och det går dessutom att fälla i bara två sektioner, 40/60.
Men vad värre är - lillebror Peugeot 308 SW rymmer mer! Den säljer dessutom betydligt bättre. Så det är kanske inte i första hand svenskar och tyskar som vår fransman ska ta sikte på utan snarare ett uppstudsigt syskon.
Rolf Gildenlöw/TT


ALLMÄNT
Motor: Fyrcylindrig 2,0-liters diesel, start/stopp
Växlar: 6-stegad automat, framhjulsdriven
Tjänstevikt: 1|760 kg
Maxlast: 480 kg
Max släpvagnsvikt: 1|475 kg
Längd/bredd/höjd: 483/185/148 cm

EKONOMI Betyg: 3
Pris från: 319|900 kronor
Skatt: 1|363 kronor
Garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti

SÄKERHET Betyg: 3
3-punktsbälte alla platser: Ja
Krockkuddar: 6
Aktiva nackskydd: Nej
Antisladd: Ja

MILJÖ Betyg: 3
Bränsleförbrukning: 0,44 l/mil
CO2-utsläpp: 116 g/km

KOMFORT Betyg: 4
Ställbar ratt: Höjd/längd
Bagageutrymme: 560-1|598 liter
Luftkonditionering: ACC
Styrservo: Elhydraulisk

PRESTANDA Betyg: 3
Toppfart: 220 km/h
Effekt: 181 hk vid 3|750 varv/min.
Vridmoment: 400 Nm vid 2|000 varv/min.
Acceleration: 0-100 km/t på 8,9 s

HELHETSBETYG: 3

PLUS
Låg förbrukning, bra prestanda, fin komfort och generös utrustningsstandard.

MINUS
Klarar inte miljöbilsgränsen i det här utförandet. Lite sävlig styrning.

Tre konkurrenter
Volvo V70 D4
357|000 kronor.
181 hk, CO2 119. 2,0-liters diesel. Framhjulsdriven. Nya VEA-motorn från Skövde klarar miljöbilsgränsen med manuell växellåda men inte med 6-växlad automat (finns även 8-växlad). Modellen sjunger på sista versen och det förekommer olika priskampanjer.

VW Passat Sportscombi TDI GT
326|000 kronor.
190 hk, CO2 119. 2,0-liters diesel. Framhjulsdrivning. 6-stegad dubbelkopplingsväxellåda. Snabbare och starkare än både Peugeot och Volvo. Men den klarar inte den svenska miljöbilsgränsen där numera även bilens tjänstevikt är en viktig parameter.

Hyundai i40 1,7 CRDi Premium
319|900 kronor.
141 hk, CO2 129. 1,7-liters diesel. Framhjulsdriven. 7-stegad dubbelkopplingsväxellåda. Nyligen uppdaterad, välutrustad och prisvärd, men motorn hänger inte riktigt med i det här gänget. Vare sig ifråga om prestanda eller utsläpp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!