Skräpmaten går att undvika

Att hitta bra mat längst vägarna kan vara knepigt. Inte minst om man kör på udda tider och vill undvika snabbmat. Lastbilschauffören Paul Ollinger delar med sig av sina bästa tips.

Salladsbord är bra, men i förkylningstider kan det vara vettigt att hålla sig borta från det som stått uppdukat länge.

Salladsbord är bra, men i förkylningstider kan det vara vettigt att hålla sig borta från det som stått uppdukat länge.

Foto: Scanpix

Motor2012-05-12 12:01

Snart är det semestertider och vi tillbringar mer tid än vanligt på vägarna. Både du och bilen behöver nytt bränsle, men måste vägkrogarnas mat vara onyttig bukfylla?

Paul Ollinger har varit yrkeschaufför i snart 25 år och kört både i Sverige och i stora delar av Europa. Trots udda arbetstider och begränsat matutbud längst Europavägarna försöker han undvika snabbmat.
– Vad man äter spelar roll. Väldigt fet mat gör att man blir trött och degig. Jag brukar satsa på allsidiga måltider. Vitaminer och fibrer håller kroppen pigg och alert, säger han.

Vägkrogarna brukar ha låg status bland finsmakarna. De förknippas ofta med stekos och inte alltför nyttig mat. Paul Ollinger menar att det finns bättre och sämre ställen. Och vissa saker man bör hålla sig borta från.
– Jag brukar undvika bufféerna, särskilt i influensa- och magsjuketider. På vissa ställen står maten på uppvärmning från morgon till sen kväll och folk står och hostar över den. Då är det bättre att satsa på à la carte-menyn.

Paul Ollinger arbetar för Scania transportlaboratorium och kör just nu regelbundet mellan Södertälje och Holland. Under årens lopp har han testat vägkrogarna i länder som Tyskland, Frankrike och England. Han menar att maten ofta är bättre söderut.
– Priserna är lägre och maten håller generellt bättre kvalitet än i Sverige. I Tyskland får man både förrätt och varmrätt när man beställer dagens, dessutom är salladsbuffén ofta upplagd på is så att den håller sig fräsch.

Pauls favoriter

Lastbilschauffören Paul Ollinger tipsar om sina höjdare längs svenska vägar.

Rasta Ödeshög
Bra svensk husmanskost. I dagens rätt ingår salladsbuffé, varmrätt, dryck och bröd. Man kan även få GI-mat. De har öppet dygnet runt och serverar suverän frukostbuffé, med exempelvis gröt, nybakat bröd och äggröra.
Var? Vid avfarten Ödeshög på E 4 mellan Jönköping och Linköping.

Restaurang Brahehus, Gränna
En vackert belägen vägrestaurang där man äter med utsikt över Vättern och Visingsö. De har stor variation på sin meny, man kan exempelvis få hemlagade hamburgare.
Var? Vid E 4 strax norr om Gränna.

Hotell Vidöstern, Värnamo
Deras restaurang är trivsam och håller hög kvalitet. De har bra storlek på portionerna och både à la carte och dagens. Lunchen brukar vara svensk husmanskost och serveras 11–16.
Var? Vid E 4 i höjd med Värnamo.

Motell Lagan, Ljungby
Deras restaurang är specialiserad på älg och har rätter som älgbiffar och älggrytor. Det är en nisch som man inte är bortskämd med på vägarna. ”Jag äter ofta deras älggryta med kantareller.”
Var? Vid E 4, 10 kilometer norr om Ljungby.

Hakkegård, Gävle
Restaurangen ligger i en byggnad som ser ut att vara från vikingatiden. De har bra mat och serverar dagens, plus soppa och sallad, mellan 10 och 20. Inomhus finns även ett helt vikingaskepp att titta på.
Var? Vid E 4, tre mil norr om Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!