Smart med eldrift

Nu räcker det inte med två hål i väggen om man skall vara trendriktig. I vart fall inte om man skall följa trenderna i mobilitetens värld. Här är högsta mode en sladd i en stolpe på parkeringen.

Foto: Smart

Motor2009-02-14 09:00
Det handlar om laddstolpar till elbilar och det handlar om en stadsmiljö ingen vågat drömma om för några år sedan. Det finns nog ingen stad med gröna ambitioner som inte haft ämnet laddstolpar på ett antal föredragningslistor. Laddstolpar är ett tankställe för elbilar men också politikernas senaste kelgrisar när det gäller miljövänlig mobilitet.
På något sätt har själva laddstolparna blivit symbolen för en ren stadsmiljö som bygger på att man går över till att använda elbilar. Berlin var tidigt ute med ett elbilsprojekt och här är det, inte helt oväntat, två tyska biltillverkare, Smart och Mini, som står för själva bilarna medan elen och infrastrukturen sköts av två kraftbolag, tyska RWE och svenska Vattenfall.

Svenska Vattenfall samarbetar med Mini och man använder uteslutande el producerad av tyska vindkraftverk till försöket. Detta för att hela kedjan skall vara så miljövänlig som det går.
Vattenfall har planerat, designat och kommer att installera och sköta underhållet av 50 laddstolpar tillgängliga för allmänheten, plus 40 väggboxar som endast är tillgängliga för de BMW Mini som ingår i projektet. Hur den slutliga laddstolpen kommer att se ut är inte beslutat ännu men målet är en stolpe som fungerar för alla typer av elbilar.
- Vi är med på det här för att få erfarenhet inför en framtid med elbilar, säger Edvard Lind på Vattenfalls presstjänst.

Projektet kommer att bli synbart i den tyska huvudstaden under våren 2009, då stolparna monteras upp och bilarna börjar rulla, och målsättningen är att kunna presentera en modell för utsläppsfri trafik.
Introduktionen av elbilar har gått snabbt och frågetecknen är lika många som utropstecknen. Elbilar ger oss en tystare trafikmiljö som dessutom är helt fri från CO2-utsläpp samtidigt som bilarna blir mindre komplicerade tekniskt än dagens bilar och det betyder lägre servicekostnader.

Problemen som måste lösas är tillgången på grön el, laddningstiderna och batterikapaciteten. Om man kör elbilarna på el producerad i tyska kolkraftverk vinner man inget när det gäller miljön och det här är en känslig fråga då man mycket väl kan öronmärka grön el till elbilarna men samtidigt riskerar att man måste öka produktionen av smutsig el för att täcka den ökade efterfrågan på annat håll.
De elbilar som deltar i försöken i Berlin har en räckvidd på drygt 20 mil och laddas på 2,5 timmar, vilket är en avgörande nackdel jämfört med förbränningsmotorer. En nackdel som dock aldrig kommer i dagen vid normalt pendlande. Smart-bilarna har en dator som håller koll på laddningsbehovet och styr laddningen så att det i görligaste mån går att utnyttja el producerad på natten när tillgången är större. (TT Spektra)

Runt hörnet väntar bilar som använder både litium-jon-batterier, jodå det är samma batterityp som vi har i mobiler och bärbara datorer, och kondensatorer. Detta för att kondensatorerna är lätta och de kan laddas upp blixtsnabbt. Italienska Pininfarina och brittiska Morgan testar den linjen.
Bättre batterikapacitet är också något som man hoppas på och där är professor Cho Jae-phil vid Hanyang Universitetet i Sydkorea en auktoritet. Han säger sig kunna flerfaldiga kapaciteten i batterier som bygger på litium-jon-teknik och det kan användas till antingen längre räckvidd eller bättre prestanda.

Själva konstruktionen av en elbil är relativt enkel och tekniken är välkänd. De tre viktigaste komponenterna är batteripaketet, motorn och elektroniken som styr det hela. Batterierna är ganska lätta att placera på ett sätt som ger bilen en bra viktfördelning. Lågt och i mitten av bilen som Smarts tekniker har gjort här.
Motorn kan antingen sitta på den drivande axeln eller ute i hjulen. Den kan driva bilen med endast en växel bakåt och en framåt. Ungefär som att köra en gammal DAF utan att det låter som en dammsugare. Den kan också förses med fler växlar framåt för att minska belastningen på lagerna i motorn. Styrenheten är viktig då den påverkar batteriernas kapacitet och livslängd liksom bilens räckvidd.
Tysk-svenskt projekt inspirerar Uppsala

Också i Sverige är liknande elbilsprojekt som det i Berlin på gång. Och i Uppsala är man positiva.

Kommunstyrelsen i Uppsala har länge diskuterat energialternativ för att driva fordon. Dock har frågan om laddstationer ännu inte tagits upp.
- Nej, men den har hela tiden funnits med i tankarna, säger kommunalråd Leif Sanner (fp).
- Hittills har vi mest diskuterat biogas, men intresset för elhybrider och plugins har ökat.
Elbilen är inte bara buller- och utsläppsfri. Den drar dessutom en tredjedel så mycket energi som diesel- eller bensinmotorer och därför är Leif Sanner fullt beredd att driva frågan vidare.
- Installeringarna är enkla. Problemet är att antalet elbilar fortfarande är lågt. Men kanske skulle man installera laddstolpar på en rad mackar runt om i Uppsala.

Har du några andra förslag på hur man skulle kunna uppmuntra elbilsanvändningen i kommunen?
- Ja, till stor del utnyttjar vi elbilar i vår egen verksamhet och det är vårt sätt att ta initiativ. I dag kör exempelvis Uppsalahem bara omkring i sådana fordon.
Nyligen inledde Svenska Elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag (Elforsk) ett samarbete med Mc Donald's. Tillsammans ska man installera landets första laddstationer utanför en rad restauranger i Stockholm. Utöver det har Elforsk en budget på 10 miljoner kronor 2009 och 2010, för att fungera som resursbank för elföretag, kommuner och landsting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!