Plåtverkstadschef Kai Dröscher hukar över en av kommunens Toyotabilar som lämnades av på Biltreans parkeringsplats dagen före julafton. Han kikar in i ett gapande hål där vänster framlykta brukade sitta – klottrar ned några snabba anteckningar och fotograferar skadorna med en digitalkamera. Uppsalas gula lejon på framdörren klarade sig med en hårsmån från att stryka med i krocken.
– Det var en bra smäll med tanke på att airbagen löstes ut. Den har nog kört in i ett räcke, säger Kai Dröscher grubblande.
Den här bilen hade tur och kommer att repareras. En gammal bil går ofta direkt till skroten. Om räddningsmanskapet klippt bort taket är det inte heller tillräckligt lönsamt för försäkringsbolaget att betala reparationen.
Kai Dröscher har jobbat med bilar i över tre decennier. Med krockskador i "ungefär fem år". För varje säsong blir bilarna allt svårare att reparera. Nya fordonsgenerationer är konstruerade så att de ska vara säkrare än föregångaren. Därför använder tillverkaren olika stålsorter i olika delar av bilen och bygger in avancerade airbagsystem.
Förändringarna har inneburit vissa omställningar för verkstäderna. I dag krävs det att mekanikerna har tillgång till utförliga instruktioner om hur reparationen ska gå till – och att det sker med särskilda verktyg som ska godkännas av försäkringsbolaget.
– Förr var det mer plåt, nu är det mer plast. Jag måste ta reda på vad det är för plåtsort innan vi börjar svetsa, annars kanske vi använder fel metod. Krockar bilen igen så kan det i värsta fall leda till att en airbag inte löses ut på rätt sätt, säger Kai Dröscher.
Biltreans krockverkstad är säkerhetsklassificerad. Det innebär att ett försäkringsbolag kontrollerar att den är rätt utrustad och att personalen har tillräcklig kunskap i särskilda reparationsmetoder. Nyligen har Länsförsäkringar genomfört klassificeringar på sammanlagt 27 bilverkstäder i Uppsala län.
– De har varit väldigt positiva till att vi kontrollerat verkstäderna och tycker själva att det egentligen skulle ha gjorts tidigare. Det är ingen som ställt de kraven fullt ut förrän nu, säger Roine Lindström på Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har varit i kontakt med ytterligare 17 bilverkstäder som tackade nej till klassificeringen. Roine Lindström menar att det är ekonomin som avgör. Det är främst bilverkstäder som har en hög omsättning på krockskadade bilar som har tackat ja.
– Vissa verkstäder reparerar inte tillräckligt många krockskador för att det ska löna sig, säger Roine Lindström.
Biltrean får in omkring fyra bilar om dagen och hade redan alla nödvändiga verktyg, så klassificeringen var nästan helt kostnadsfri, enligt Kai Dröscher.
– Jag tror att det är en trygghet för våra kunder. Nu är vi bara klassificerade för nivå två – men med våra nya lokaler så kommer vi att komma upp i den högsta nivån, säger Kai Dröscher.