Ta med hunden på bilsemestern

Klart att hunden får följa med på bilsemestern. Men om resan går utomlands måste den vaccineras i god tid och få ett eget pass. Räkna med att det tar minst fem månader att få vaccinationen klar.

Foto: Scanpix

Motor2011-05-19 13:11

Bland det roligaste du kan hitta på med din hund är att resa ut i Europa med den. Det gjorde vi. När vi promenerar i den franska staden med vår rhodesian ridgeback är det inte alls som hemma. I Sverige är många rädda för den stora hunden med den konstiga virveln på ryggen. På vår resa möter vi i stället mycket uppskattning. Många äldre människor klappar – en del i smyg – hunden när vi passerar. På kafé händer det flera gånger att barn kommer fram och vill hälsa. Vi blir också hejdade på gatan av människor som vill prata om rasen, som verkar vara ovanlig på orten.

Vi funderar över att många hundar är mycket coolare än dem vi möter hemma. Inte en enda gång gör någon ett utfall, en kontinental hund kastar bara en nonchalant blick och traskar vidare. Intressant nog anpassar sig vår hund snabbt till samma fina sätt och tittar knappt på hundar vi möter, inte ens på trånga trottoarer. Umgänget är uppenbarligen avspänt. Det är lätt att bo på hotell med sitt djur. På vägen genom Europa till vårt resmål påpekar vi alltid noga att vi har en stor hund, men möts av frågande miner, ungefär som ”ja, och…?”. Inget problem, alltså.

Men störst av allt, i Frankrike följer ”naturellement” hunden med på restaurang. Hon får ofta egen vattenskål under bordet, andra gånger sticker serveringspersonal till henne en smakbit. Och hon är inte ensam, vid många bord på restaurangerna ligger hundar som behandlas som gäster, de också. Kort sagt, semester-Europa är ett himmelrike för en hund. Och för hundens familj är det förstås också fantastiskt.

FAKTA: Lämna inte hunden i bilen!

Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning och trots ständiga varningar dör hundar varje sommar instängda i bilen. Bara om hunden är i bur och bakluckan står helt öppen, klarar hunden att vara i en parkerad bil sommartid. Den ska förstås ha tillgång till vatten och vara skyddad från direkt sol. Det räcker inte att öppna fönster.

Symptom: Hunden flämtar våldsamt, sätter sig bredbent för att försöka öppna luftvägarna. Kroppstemperaturen ökar och den får svårt att andas. Den kan svimma.

Första hjälpen: Snabbt ut ur den varma bilen, kyl den omedelbart med kallt vatten. Svep in den i blöt handduk. Kolla om möjligt kroppstemperaturen och se till att den går ned till normala 38–39 grader.

Efterbehandling: Ta alltid kontakt med veterinär, hunden kan behöva tillföras vätska och och även om den ser ut att vara okej kan den drabbas av inre skador.



FAKTA: Att tänka på när du åker utomlands

ID-märkning: Hunden måste ha en id-tatuering eller godkänt microchip. Från juli i år godkänns endast mikrochip för utrikesresa, medan tatueringen är fortsatt godkänd märkning för djur som stannar i Sverige.

Vaccination: Hunden måste vaccineras mot rabies. Den ska ha två sprutor med en månads mellanrum, fråga din veterinär om detaljerna. Därefter ska det gå 120 dagar innan veterinären tar ett blodprov för att se att hunden har godkänd mängd antikroppar i blodet. Först när provsvaret kommer från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan du vara säker på att få ta med din hund på resan.

Djurpasset: Veterinären utfärdar ett djurpass åt hunden. Här förs vaccinationerna in. Storbritannien, Irland och Malta ställer särskilda krav på resa med djur.

Packning: Packa ned djurpasset och det vanliga du brukar ta med till hunden på resa. Som vattenskål, vattenflaska, maten och bajspåsarna, godis och litet reseapotek med sårtvätt, öronrengöring och annat du kan behöva.

Under resan: När vi packat bilen och satt hunden längst bak i lastutrymmet glömmer vi lätt bort att luften i bilen har liten möjlighet att cirkulera. Likaså är det lätt att glömma att solen som strålar genom den stora bakrutan också kan leda till att hunden drabbas av värmeslag.
Rasta hunden ordentligt innan avfärd. Gör många pauser med bensträckare.
Kör om möjligt på natten, så är det mycket svalare.
Se till att hunden alltid har vatten.
Var observant på minsta tecken på att hunden blir för varm eller inte verkar trivas i bilen.
Rasta gärna vid en sjö, så att hunden kan svalka sig.

Vid hemresan: Inom tio dagar innan du reser in i Sverige igen ska en veterinär avmaska hunden mot dvärgbandmask. Veterinären stämplar i passet.
Gå på rött i tullen. Alltså anmäl att du har hund med dig och visa passet med vaccinationsstämplar och avmaskningsstämpel. Tullen ska också läsa av hundens chipmärkning.
SVA rekommenderar numera även att du avmaskar hunden 1–2 veckor efter hemkomst.

FAKTA: SÅ VARMT BLIR DET

Så varmt blir det i en stängd bil:

- Kl 08.30, skugga
Ute: 14 grader
I stängd bil: 19 grader

- Kl 09.30, skugga
Ute: 18 grader
I stängd bil: 38 grader

- Kl 10.30, växlande
Ute: 20 grader
I stängd bil: 47 grader

- Kl 11.15, sol
Ute: 20 grader
I stängd bil: 58 grader

- Kl 12.00, sol
Ute: 23 grader
I stängd bil: 62 grader

- Kl 13.30, sol
Ute: 22 grader
I stängd bil: 85 grader

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!