''Trafikundervisningen är för lågt prioriterad''

Det saknas övergripande riktlinjer för trafikundervisning på många av landets grundskolor. Det visar en undersökning som NTF i Uppsala har genomfört.

Motor2008-02-13 00:01
Landets grundskolor får själva ansvara för att ta fram riktlinjer för trafikundervisningen. Ämnet nämns i förbifarten på ett ställe i läroplanen Lpo 94, som anger de nationella kunskapsmålen för landets grundskoleelever. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, anser att det är anmärkningsvärt att det inte finns tydliga och nationella riktlinjer.
- Trafikundervisningen är lågt prioriterad i jämförelse med andra temaämnen. I vår undersökning framkommer att bara ett fåtal av de undersökta skolorna säger sig ha riktlinjer för trafikundervisningen. Tidsbrist, bristande engagemang från polisen och andra myndigheter sägs vara några av orsakerna, säger Katarina Bokström, projektledare vid NTF Uppsala.

I Uppsala län anser endast 25 procent av de tillfrågade rektorerna att trafikundervisningen fungerar bra. Några riktlinjer från kommunledningarnas sida finns inte i dag och NTF efterlyser krafttag från myndigheternas sida och vill se ett samarbete mellan NTF, Vägverket, skolmyndigheterna, Sveriges Kommuner och Landsting och polisen.
I praktiken ligger i dag ansvaret på klasslärarna och samhällskunskapslärarna på respektive skola. Rektorerna har ett formellt ansvar för att undervisningen genomförs.
På Stenhagenskolan finns ingen enhetlig trafikundervisningsplan. De enskilda lärarna ansvarar för hur arbetet ska läggas upp.
- Jag har inte satt mig in i hur undervisningen sköts, men vi har utbildningsmaterial och jag förutsätter att alla har fått den grundläggande utbildningen i trafiksäkerhet, säger Agneta Eriksson, rektor för spår 1 på Stenhagenskolan.

På Eriksbergsskolan är situationen ungefär likadan.
- Jag tycker att det fungerar hyggligt på vår skola, men jag känner inte till att vi har några riktlinjer. Det är samhällskunskapslärarna som tar hem material för undervisningen, säger Lisa Wolf, rektor på Eriksbergsskolan.
Hon upplever till skillnad från andra rektorer att skolan har stöd från polisen.
- Vi har en elev vars far är polis och på så sätt har vi ett bra samarbete med polisen, säger hon.
Katarina Bokström efterlyser dock mer tydlighet från rektorernas sida.
- Trafiksäkerhet ingår egentligen inte i ämnet samhällskunskap och därför är det viktigt att rektorer är tydliga med att lärarna i samhällskunskap ska arbeta med trafiksäkerhet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!