Varning för bakterier i dieseltanken
En tiger i tanken var vad ett av de stora bensinbolagen utlovade på 1960-talet. Det var förstås tänkt som något positivt - mer klös i motorn, helt enkelt. Men vem vill ha ett bläckfiskliknande och slemmigt monster i tanken på sin bil?
Tillsatsen av biobränsle i dagens dieselolja är grogrunden för bakterier.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
- Vi ser det här varje dag, oftast i stora cisterner och i fartygstankar, där det lätt bildas fukt. Men det blir också allt vanligare i bilar som körs på diesel, säger Roland Anderberg på Kronobryggan i Glumslöv. Och det är tillsatsen av biobränsle i dagens dieselolja som är grogrunden.
Nu hoppar visserligen inte bakterierna upp ur
tanken och biter föraren i näsan när han eller hon fyller på diesel. Men de kan orsaka driftstopp och på sikt också allvarliga motorskador.
- I bästa fall täpper de till bränslefiltren och orsakar motorstopp. Men de kan också skada komponenterna i insprutningssystemen med mycket dyrbara reparationer som följd.
Roland Anderberg, som jobbar frivilligt inom Sjöräddningssällskapet, påpekar dock att till sjöss kan även ett vanligt motorstopp bli livshotande om vädret är dåligt.
- Jag har flera gånger varit med om att undsätta båtfolk som fått motorstopp på grund av igensatta bränslefilter.
Men varför har det här blivit ett växande problem just nu?
- Problemet fanns även tidigare men inte i lika stor omfattning, svarar Roland. När fukt blandas med diesel i en mörk tank blir det rena restaurangen för de här bakterierna. Och när bensinbolagen sedan spädde ut dieseln med biobränsle fick de en riktigt fet dessert.
Förutom dieseltankar i bilar och båtar finns alla dieseldrivna elverk som står standby år ut och år in, exempelvis på sjukhus och försvarsanläggningar, för att kunna gå igång vid eventuella strömavbrott.
Hur klarar de sig?- De köper inte samma diesel som du får på macken. De får inte innehålla biobränsle, säger Roland.
Nu finns det dock medel som tar kål på bakterierna och går att hälla i tanken. Men det är ingen billig medicin och gör ju inte tanken ren.
- Nej, har du en äldre dieseldriven bil som dessutom åkt ut och in i varmgarage och kanske även stått stilla i långa perioder bör du tömma och rengöra hela systemet. En ganska ny bil kan du dock hålla bakteriefri genom att blanda i några centiliter bakteriedödare när du tankar diesel. Om bilen ska stå länge så tanka fullt först, så är risken för kondens mindre. Bensinbolagen hävdar att de här problemen uteslutande är kundrelaterade, alltså orsakade av slarviga bilägare som inte håller rent i sina bränsletankar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!