För sjätte året i rad firas Björklingedagen sista söndagen i augusti med öppet hus och minimässa. Det är Björklinge hembygdsförening som organiserar och marknadsför dagen. Under våren kontaktas allehanda företag, föreningar och organisationer med anknytning till bygden för att höra om de vill delta under dagen.

Det är en del jobb, får jag inte svar på mailen brukar jag ringa upp och fråga, säger Lennart Eriksson, Björklinge hembygdsförenings ordförande.

Han är en riktig piska i sammanhanget genom att påminna och höra efter.

Artikelbild

| På Björklingedagen för tre år sedan drogs den gamla tändkulemotorn Säffle från 1914 igång. Rökpuffar och ljudknallar väckte intresse.

De är alla glada att jag hör av mig, de flesta har ju mycket att stå i och det är lätt att glömma bort att svara. En del tycker kanske inte att de har något att visa upp och för andra passar inte tidpunkten, men de flesta vill vara med.

Inför årets dag har nästan 50 olika deltagare - gamla, nya och nygamla - samlats ihop. En del företag bjuder in till öppet hus, till exempel veterinärkliniken, inredningsaffären och Lenas fotvård. Brandförsvaret bjuder barnen på en åktur och kanske kan besökarna prova på att släcka en eld. Hos Friluftsfrämjandet kan man springa mullelopp. För den historiskt intresserade finns möjlighet till guidade visningar av både Sandbro säteri och Sätuna herrgård. Vid museet arrangeras en minimässa där de som inte kan bjuda till öppet hus visar och berätta om sin verksamhet. Förutom företag och föreningar från trakten kommer Uppsala vatten att visa reningsverket, kommunen erbjuder bygglovsrådgivning och har med avlopps- och strandhandläggare samt personal från lantmäteriet. Ett ypperligt tillfälle att ställa frågor kring tomter och byggande. Jaktvårdskretsen har utlovat en "vildsvinsimulator", en programpunkt som väcker fantasin och kanske leder tanken till utgrävning av gräsmattan och buskörning med jordfräs. En av årets nyheter är "scenen" som körts fram för musikalisk underhållning under ledning av Lasse P Hedström. Under dagen är naturligtvis museet öppet med den nya utställningen "Mathållning på 1800-talet i Björklinge" (med provsmakning av "gammal" mat) och  servering av kaffe, våfflor och korv med bröd utlovas. En egen Björklingedag har det funnits även längre tillbaka i tiden, men då var det mer som en temadag i början av juni. Årligen avhandlades till exempel en teknik, ett material eller ett hantverk.

Det var jättefestligt, utanför museet hade en liten flodränna byggts och sen visades det hur man klappade byk. Tvätten fick vi sedan följa genom stenmangeln. En av damerna höll då på att "köra över" dåvarande ordförande Bror R Eriksson, berättar Greta Carlsson från Mickelsbo.

Ett annat år visades det hur man tog hand om mjölken. En separator från Mickelsbo vevades hejvilt, med obehandlad mjölk direkt från ladugården och sen blev det grädde till smörkärning. I samband med att nationaldagen blev en helgdag, och annandag pingst försvann, blev det svårt att hitta en bra tid för temadagen, kanske var det också svårt att komma på nya idéer. Efter många års paus har nu Björklingedagen återupplivats och det nya formatet ligger hembygdsvännen, historikern och tidigare högstadieläraren Johan Gabriel Borgenstierna bakom.

Artikelbild

| Första affischen på plats, stadigt förankrad i den uppländska myllan av Lasse Ohlsén och Åke Falkegren.

 Jag tog upp idéen med hembygdsföreningens styrelse, att man skulle organisera en dag då de som är verksamma i Björklinge kan samlas och visa upp sig. En hembygdsförening behöver ju inte bara vara en museumklubb, hembygden har vi ju här och nu, säger han.

Idéen föll i god jord och allt sedan starten har intresset och engagemanget ökat successivt.