Uppsalabon Michael Nahashon utvecklar, designar och implementerar hälsoappar i sitt företag MaishaBit.
Bland annat har han tillsammans med sjukvården och patienter utvecklat en app där diabetespatienter kan registrera hur de mår och där de kan skicka data till sin läkare.
– På så sätt går det att få en bättre överblick över sjukdomsutvecklingen. Läkaren kan se hur patienten mått över tid och kan exempelvis avgöra om patienten behöver komma in eller om medicineringen bör ändras, säger Michael Nahashon, vars familj flyttade från Kenya till Stockholm då han var 14 år.
Han menar att behovet av denna teknik är stor i Sverige men även internationellt eftersom diabetes ökar även i andra delar av världen. Appen kan även passa för att ge tillgång till vård i glesbygden.
– I exempelvis Kenya går det flera tusen patienter per läkare, samtidigt som nästan alla är vana vid mobil betalning i M-pesa, en app som liknar Swish och andra appar som löser tidigare samhällsproblem, säger Michael Nahashon.
Men det var nära att Sverige gick miste om det nystartade företaget som många nu tror kan få en lysande framtid.
Michael Nahashon har liksom många andra mörkhyade svenskar fått uppleva att fördomar fortfarande är vanligt vid rekrytering inom kvalificerade yrken. Det leder till att Sverige går miste om högutbildad arbetskraft.
– En del ger upp och söker jobb utomlands, många nöjer sig med att ta arbeten som inte kräver någon utbildning, men det är inte så i alla branscher. I IT-branschen finns inte lika mycket fördomar, säger Michael Nahashon som först utbildade sig till maskiningenjör i Skövde och sedan flyttade till Uppsala för att studera.
Nu har han en master i hållbar utveckling och har därefter även gått masterprogrammet industriell ledning och innovation på Uppsala universitet.
– Min tanke var hela tiden att koppla ihop teknik med hållbar utveckling för att arbeta med nya lösningar som förbättrar samhället, säger Michael Nahashon som har arbetat på Ikea parallellt med att han har utvecklat sina appar och gått Uppsala innovation centers (UIC:s) start-up- och affärsutvecklingsprogram.
Då han sökte jobb gick det lättare att komma till anställningsintervju om han inte skickade med ett foto.
– Jag är glad över att ha startat mitt företag där jag kan arbeta med det jag är utbildad till och över arbetet på Ikea, men det skulle vara bättre för Sverige och för landets ekonomi om integrationen blev bättre och man tog tillvara alla som utbildat sig här, säger Michael Nahashon som tror att innovationerna också skulle bli fler om det fanns en blandning av olika människor på fler företag.