Allt fler upptäcker att det är rogivande att sy. Samtidigt växer trenden med att leva hållbart genom att laga sina kläder istället för att köpa nytt.
Tack vare det ökande intresset för att sy går nu Uppsalabutiken Symaskinsboden, med rötter från 1970-talet, mot nedläggningsströmmen. I maj flyttar de till en 230 kvadratmeter stor lokal.
– 6 maj flyttar vi in i våra nya lokaler mitt emot Willys på Kungsgatan, säger Mikael Gustafsson som driver Symaskinsboden ihop med sin far Bert Gustafsson.
De har lagom till flytten också ”värvat” Kristina Höglund som i 15 år har haft kurser och drivit butiken Quiltbiten i Årsta.
I den nya butiken kommer de sälja symaskiner, reparera symaskiner av alla märken och sälja sybehör. De fortsätter också med att serva de symaskiner som används av elever i Uppsala och Knivsta under alla syslöjdslektioner.
– Utöver det kommer vi att sälja tyger och starta ett sömnadscenter i vår nya butik. Vår vision är att bli en mötesplats för sömnadsintresserade människor och skapa en levande butik dit man vänder sig när det gäller allt om sömnad och symaskiner, säger Mikael Gustafsson och Kristina Höglund.
Här ska den som vill ha hjälp kunna gå förbi för att få råd, tips och idéer.
– Vi kommer också att arrangera kurser, workshops och demonstrationer samt starta en webbutik, säger Kristina Höglund.
Hon har märkt att fler har börjat sy för att de vill stressa av och göra något med händerna.
– Det kan vara väldigt avstressande att skapa och plocka med tyger, samtidigt som det också blir ett gemensamt intresse för många.
Sociala medier har enligt henne haft en positiv inverkan på hantverket.
– Ja, i dag går det ju att på ett annat sätt visa upp vad du skapat i olika facebookgrupper.
Symaskinsboden startades av Bert Gustafsson för nära 50 år sedan då han började som direktförsäljare av symaskiner. Under 20 år låg butiken på Vaksalagatan. Vid Sivia torg har det blivit 22 år.
Vad syr folk mest?
– Många småbarnsföräldrar syr barnkläder i jersey. Lapptäcken är också populärt. I dag är symaskinerna datoriserade, men till verkstaden får vi in allt fler ärvda maskiner som människor vill ta vara på, säger Mikael Gustafsson.