"Vi har alltid tänkt digitalt först"

Det gäller att vara bland de första med ny teknik och att sedan hänga med i utvecklingen. Det har den digitala kommunikationsbyrån Phosworks fått erfara.

Mattias Sjölund, säljansvarig och Ola Diös, vd på Phosworks.

Mattias Sjölund, säljansvarig och Ola Diös, vd på Phosworks.

Foto: Maria Lindblom

Näringsliv2019-04-19 12:00

Lagom till Phosworks 25-årsfirande har de kammat hem ett viktigt avtal med GE-koncernen.

Företagets vd Ola Diös var i början på 1990-talet en av de första som med den tidens nya teknik, så kallad multimedia, hjälpte kunder inom life science-sektorn i Uppsala.

– Då handlade det om cd-skivor. Jag hade kontoret i en källare vid Torbjörns torg och hade redan då uppdrag åt Pharmacia Biotech (nuvarande GE Healthcare), säger Ola Diös.

Sedan kom internetexplosionen och Phosworks valde att koncentrera sig på rörligt och digitala presentationer av olika slag.

– Vi har alltid tänkt digitalt först. Sedan kan vi också ta fram trycksaker, men det kommer i andra hand.

Tidigare paketerade de ofta andra byråers marknadsföringsidéer. Numera har de hela ”paletten” i huset från marknadsföringsstrategi och kommunikationskampanjer till att producera utbildningar, webb, film, 3D, VR/AR (virtual reality) med mera.

– Användarens upplevelser är den gemensamma nämnaren, förklarar Mattias Sjölund, försäljningschef.

Genom samarbeten och sammanslagningar av bolag som kompletterade varandra så har Phosworks lyckats ta sig fram i den alltmer hårdnande konkurrensen.

Den första sammanslagningen skedde redan 1996 då Ola Diös började samarbeta med Johan Olde från Olde Multimedia. Senare har även webbutvecklaren Samuel Green, filmproducent Mosse Moberg och filmregissör Robert Agius blivit delägare och kompanjoner i Phosworks.

Ola Diös pluggade materialfysik på universitetet där ämnen som matematik, fysik och kemi var vardag.

– Jag läste aldrig klart, men det kanske var den bakgrunden ihop med ett starkt teknikintresse som gjorde att jag vågade mig på att ta uppdrag inom life science från början, säger Ola Diös.

Och det är just den kombinationen – mångårig kunskap om life science samt kunskap om hur man visualiserar genom ny digital teknik som lönat sig mest för Phosworks.

Nyligen kammade de hem en vinstlott då de blev utsedda till rekommenderad digital partner för samtliga bolag inom GE-koncernen; en av världens största företagskoncerner med en omsättning på 121 miljarder dollar.

– Det är mycket som behöver visualiseras inom life science för att bli begripligt. Det är också en del som är svårt att fota eller filma, säger Ola Diös.

Som exempel nämner han när de skulle visa upp en nyckelfärdig vaccinfabrik. Den enda färdiga fabriken som fanns var i full drift i Kina och var omgärdad av besöksrestriktioner.

Istället skapade de en webbaserad VR-lösning. Även pedagogiska filmer och annat visade potentiella kunder hur vaccinfabrikerna kunde byggas upp snabbt på plats var som helst i världen.

Hur stora ordrarna kommer bli från General Electrics-koncernen är inte specificerat.

– Men i dag får vi beställningar från ett bolag, nu blir det 17, så vi räknar med att det blir mycket mer att göra framöver. Vi kommer nog behöva rekrytera mer personal och i vissa fall kanske samarbeta med andra byråer, säger Ola Diös.

Idag har Phosworks sitt huvudkontor på översta våningen i Uppsala slott. De har även mindre kontor i Stockholm, i Boston och Los Angeles. Ola Diös säger att han ser stora fördelar med att även ha personal och kompetenser från olika delar av världen. Inte minst för att de kan vara igång 24 timmar om dygnet tack vare de olika tidszonerna.

Blir ni kvar i Uppsala?

– Ja, Uppsala är en bra stad att leva och bo i, vilket är bra för både företaget och personalen. Vi har även lokaler två trappor ner i slottet där vi kan expandera, säger Ola Diös som även hyllar innovationsklimatet i staden.

Fotnot: ”Phosworks” betyder lysande arbete, inspirerat från grekiska.

Phosworks

Har ett 50-tal anställda.

Omsättning 2018 totalt med dotterbolaget Rackfish: 44,8 miljoner kronor och ett resultat på 1,6 milj kr.

Bland kunderna finns spelutvecklaren Electronic Arts, ATG, Tyréns, CSN, GE, Fujifilm och Svenska kyrkan.

"Det är kul och intressant om man kan vara med och göra samhällsnytta. När det gäller CSN lyckades vi exempelvis tillsammans med kunden få unga att få en annan inställning till studiemedels betydelse och vikten av att återbetala sina lån. Vi arbetade ihop med beteendevetare och informerade om att det system vi har i Sverige är ganska unikt och att det gagnar nästa geration och hela samhället när lånen betalas tillbaka." säger Ola Diös.

Utöver olika kommunikationsuppdrag har de en del annorlunda sidouppdrag, exempelvis producerade de tidigare barnprogrammet Buskul som 2011 blev utsett till bästa barnprogram på Kristallengalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!