Uppsala tingsrätt en dag i april. En 19-årig Uppsalabo slussas in i en av domstolens mindre salar. Han är häktad sedan drygt två månader och har erkänt att han förvarat 200 gram kokain hos sin mamma där han bor. Partiet är värt cirka 180 000 kronor på gatan och det är nu dags för rättegång.
19-åringen bevakas av två vakter från Kriminalvården och några meter bort gör sig åklagaren redo att påbörja förhöret.
– Hur kommer det sig att du hanterade narkotikapartiet? frågar statsåklagare Henrik Söderman.
– Jag gjorde det för att tjäna pengar, svarar 19-åringen.
I en av de krypterade chattar som polisen hittat i hans mobil har han skrivit: "Ska köpa våg och tjäna pengar". När han häktades i januari nämndes ytterligare ett parti kokain, även det på 200 gram.
– Jag vill inte prata om det, säger killen.
Henrik Söderman övergår till att fråga ut 19-åringen om hans bakgrund. Han berättar att han slutade gymnasiet 2024 och i höstas, när han greps av polisen, pluggade han på Uppsala universitet.
Det här är bara ett i mängden av tingsrättens många knarkmål. Men en sak i det aktuella ärendet sticker ut; 19-åringen ingår i ett nätverk där flera av de häktade är ostraffade och sedan tidigare okända av polisen. Till det yttre rör det sig om helt vanliga ungdomar från väletablerade Uppsalafamiljer där flera av föräldrarna är akademiker.
De senaste veckorna har en grupp inom Uppsalapolisen arbetat intensivt med utredningen där 19-åringen och de andra ungdomarna ingår. Hittills har 14 personer frihetsberövats varav merparten är från Uppsala. Tre av dem har redan ställts inför rätta varav en är 19-åringen.
Under måndagen åtalades ytterligare tolv personer i härvan. De är i åldrarna 19-40 år och misstänks för bland annat grova narkotikabrott. Förundersökningen visar att flera av ungdomarna rekryterats in i kriminaliteten via uppdrag de fått i chattar.
– Till en början har några av dem agerat kurirer vid penningtransporter. Sedan har de fått ökat förtroende och då börjat hantera narkotika. Vad vi kunnat se har föräldrarna inte känt till att deras barn hållit på med det här, säger polisens spaningsledare.
– Man kanske tjänar några tusen kronor på sådana här uppdrag men följderna kan bli mycket hårda för den som ger sig in i brottsligheten. Döms de tror jag att påföljderna kan komma som en chock för dem, säger han.
Vad gäller 19-åringen från början av artikeln kom domen veckan efter rättegången. Han dömdes då till tre års fängelse för innehavet av 200 gram kokain.
Hos andra misstänkta i nätverket har polisen beslagtagit betydligt större mängder än så. Det gäller exempelvis en 22-årig Uppsalabo som nu åtalas för att ha försökt smuggla 8 kilo hasch till Sverige. En annan av de åtalade, en 21-årig man, anklagas för att ha gömt 14 kilo cannabis i sin farmors lägenhet i Uppsala.
UNT:s poliskälla befarar att de åtalade genom sin knarkhantering har bidragit till att finansiera gängkriminaliteten med allt vad den står för av skjutningar och annan grov brottslighet.
– Det är unga personer som utfört uppdrag åt den organiserade brottsligheten utan att tänka på konsekvenserna. De riskerar nu att slänga bort år i fängelse istället för att göra något bra av den tiden, säger polismannen.