Försämrad taxiservice för öbor

När färdtjänsten med taxi upphör på öarna Blidö och Yxlan i Roslagens skärgård blir även servicen med taxi åt öborna sämre.

— Taxijobben minskar med cirka 75 procent när vi förlorar rätten att köra färdtjänst med taxibilar. Extrachaufförer som sätts in nu försvinner med den nya modellen, säger taxiägaren Anders Eriksson.

— Taxijobben minskar med cirka 75 procent när vi förlorar rätten att köra färdtjänst med taxibilar. Extrachaufförer som sätts in nu försvinner med den nya modellen, säger taxiägaren Anders Eriksson.

Foto: Christer Bergström

Norrtälje2005-03-09 00:00
— Vi har inte längre råd att ha sex bilar i gång utan drar ner till tre taxibilar, säger Anders Eriksson vid Buss & Taxi Köpmanholm, det taxiföretag som i dag har avtal med landstinget om att köra färdtjänst med taxi.
Nu har landstinget i Stockholms län sagt upp avtalet med taxibolaget som har verksamhet på Yxlan, Blidö och Furusund om att använda taxi för färdtjänsten under dagtid.
Avtalet förlängs visserligen med Buss & Taxi Köpmanholm, men med ett annat innehåll.
Med början i mitten av april och tre år framåt kommer två mindre bussar att användas för färdtjänsten av äldre och handikappade.
Den ena av dessa bussar kommer Anders Eriksson att driva, den andra står Norrtälje buss för.
Det blir billigare för landstinget.

Spar pengar
Med förändringen att dra in på taxi för äldre spar landstinget mellan två och tre miljoner kronor om året.
Minibussarna som har plats för åtta personer och en rullstol kommer att gå i linjetrafik efter en tidtabell från skärgårdsöarna in till Norrtälje.
I dag fungerar färdtjänsten i skärgården så här:
Den som behöver färdtjänst ringer lokalt till taxi i Furusund, på Yxlan och Blidö. Taxin körs fram efter önskemål vilka tider som helst på dagen.
Med den nya ordningen får de som har rätt till färdtjänst ringa ett 08-nummer och blir hänvisade till färdtjänstens turlistor; sju turer i varje riktning på dagtid mellan skärgårdsöarna och Norrtälje.

Bundna tidtabeller
Kenneth Svärd vid landstingets färdtjänst tror inte att de äldre får några stora försämringar med den nya ordningen.
— Minibussarna hämtar äldre och handikappade där de bor. Visst, i fortsättningen måste sjukresorna anpassas efter bundna tidtabeller, men vi tror att det kommer att fungera bra. Däremot måste de som använder sig av färdtjänsten byta till annat fordon när de kommer till Norrtälje om de ska vidare någon annanstans, säger Kenneth Svärd.
Ensamåkare som har läkarintyg på att de är så sjuka eller allergiska att de måste åka själva, har rätt att beställa taxi som färdtjänst.

Linjetrafik
Minibussarna går i linjetrafik mellan klockan 8.30 och 18.00 på vardagar. Helger och kvällar fungerar taxi som vanligt som färdtjänst.
— Självklart hade vi helst fortsatt köra färdtjänst med våra taxibilar utan turlista. Nu kommer taxijobben att minska med cirka 75 procent, så därför finns det inte underlag för mer än tre taxibilar i den här delen av skärgården. Extrachaufförer som sätts in nu försvinner med den nya modellen. Det har inte blivit några protester bland de bofasta mot förändringen, jag är förvånad över det. Det här får ju sina konsekvenser, säger Anders Eriksson.
Resorna med minibussarna är kostnadsfria. Om man ska vidare exempelvis in till Stockholm med taxi eller färdtjänstbuss är kostnaden 70 kronor för tre mil.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om