Ingen extra ambulanshelikopter

Den egna extra ambulanshelikoptern slopas i Roslagens skärgård även den här sommaren.

Norrtälje2005-01-26 14:42
Det slog den rödgröna majoriteten i Stockholms läns landsting fast i det avgörande beslutet som togs i veckan i hälso- och sjukvårdsutskottet.
— Jag är djupt oroad för vad som händer när folk i skärgården blir sjuka och behöver skyndsam transport till sjukhus. Beslutet är ansvarslöst! säger landstingsrådet Christer G Wennerholm (m), till UNT.
Den borgerliga oppositionen är kritisk till beslutet.
Bakgrunden är den här:
Tidigare somrar har landstinget i Stockholm haft två egna ambulanshelikoptrar. Den ena med beredskap dygnet runt. Den andra har varit i stand by mellan klockan 7.00 och 19.00.
Men förra året tvingades den rödgröna majoriteten att spara och då blev verksamheten med ambulanshelikoptern utsatt.

Uppsalas helikopter kan vara upptagen
Den politiska majoriteten tog bort den extra ambulanshelikoptern och skrev i stället ett avtal med landstinget i Uppsala om att få använda Uppsalas helikopter vid behov.
— Uppsalas ambulanshelikopter som har ett stort upptagningsområde kan vara upptagen när den behöver sättas in vid sjukdomsfall i Stockholms läns landsting. Avtalet innebär därför att vi inte får en fullgod krisberedskap. Uppsalas helikopter är dessutom större och osmidigare än den extra ambulanshelikopter vi satt in tidigare. Uppsalas kan inte gå ner var som helst, säger Christer Wennerholm.

Sparar nästan tre miljoner
Landstinget spar omkring 2,8 miljoner kronor genom att slopa den egna extra helikoptern och använda Uppsalas i stället.
— Vi har råd att ha den extra sommarhelikoptern kvar och dessutom ha avtalet med Uppsala. Det vore det rimligaste. En av våra viktigaste uppgifter är ju att sätta vård och sjukdomsfall i första rummet. Om det blir ökat tryck av besökare till skärgården i sommar är risken stor att beredskapen inte räcker, säger Christer Wennerholm.
Beslutet att dra in en den extra helikoptern sommartid förra året kritiserades av en privatperson. Den medicinska säkerheten ifrågasattes.
Då blev frågan ett ärende för socialstyrelsen. Socialstyrelsen höll inte med om kritiken utan menade tvärtom att avtalet uppfyller kraven på trygghet och säkerhet.
Sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s), har nyligen sagt till UNT att hon känner sig trygg och nöjd med avtalet med Uppsala.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om