Jokarjo, där Bert Karlsson är vd, hyrde fram till i mars i fjol 49 lägenheter, sju stugor och flera andra byggnader i Strömstad. Enligt bostadsrättsföreningen som äger byggnaderna har anläggningen utsatts för "onormalt omfattande slitage" och skadegörelse.

Därför stäms Jokarjo på knappt elva miljoner kronor. Bolaget krävs också på ränta för tiden som anläggningen inte kan användas, enligt stämningsansökan som har lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

Bert Karlsson hävdar dock att det är Migrationsverket som ska stå för eventuella skador. Dessutom är beloppet som föreningen kräver på tok för högt, anser han.

De går på oss för att vi har avtal med dem. Men det är Migrationsverket som är ansvarig för skadorna, inte vi, säger Karlsson till TT.
Sedan har de gjort en uppskattning som är ett skämt. Om du visste hur den där anläggningen såg ut. Den var i fruktansvärt dåligt skick redan när vi kom dit.

Flera stämningar

Leif Isaksson, styrelseledamot i föreningen, tillbakavisar kritiken. Enligt honom har bland annat stora fuktskador, fördärvad inredning, förstörda golv och omfattande klotter tillkommit under ett och ett halvt år med Jokarjo som hyresgäst.

Ska det återställas till ursprungligt skick kommer man upp i de här kostnaderna, säger Isaksson till TT.

Det är inte första gången som Bert Karlssons bolag är inblandat i liknande bråk. Jokarjo, som 2016 gjorde en vinst på drygt 122 miljoner kronor, har tidigare stämts på miljonbelopp bland annat gällande en gård utanför Mariestad och ett församlingshus utanför Uppsala.

Det kommer att hända fler gånger, det kan vi inte göra någonting åt, säger Karlsson.
Vi sitter i Migrationsverkets händer. Om de inte gillar Migrationsverkets värdering så går de på oss.

Stämmer verket

Samtidigt har Karlsson aviserat att han planerar att stämma Migrationsverket för avtalsbrott, på grund av beslutet att avveckla de privata asylboendena. Enligt honom kommer det att handla om betydande summor.

Vi måste stämma dem på 70–80 miljoner kronor. Alla är upprörda över hur de skött det här, säger han.
Migrationsverket säger att de vill göra det billigare, men deras egna anläggningar kostar ju tre till fem gånger så mycket.