En våning upp på Klostergatan 10 ligger Base10, ett så kallat coworking-center eller hubb, där startup-bolag inom framför allt techbranschen samlas. Bland kontor, eventlokal och fåtöljer är det vid kaffemaskinen som många människor samlas.

– Vi la ned mycket tid och tankekraft på att få rätt kaffemaskin och var den skulle stå. Det var ett strategiskt val eftersom kaffe är en väldigt social företeelse då människor har en mental paus och kan prata, säger Jason Dainter.

Kaffemaskinen, som Jason kallar för en Ferrari med temperament, ligger i den öppna kontorsytan där företagare med ett passerkort kan sätta sig och arbeta utan att det kostar något. På den tusen kvadratmeter stora ytan finns även kontor, mötesrum och ”Hot Desks” där mellan 100 och 200 tekniktalanger får plats för att arbeta, nätverka, inspireras och få stöd i sitt företagande.

Artikelbild

| I rummet för ”Hot Desks” kan företagare och entreprenörer sitta och utveckla sina idéer.

– Vi tror väldigt mycket på det fysiska mötet och att det gör mycket mer än att prata i telefonen eller via Skype. Det sker något speciellt när människor med liknande intresse och driv samlas på samma ställe och det är kaffemaskinen ett konkret exempel på. Det har skett jobbanställningar, intervjuer och skapats vänskaper vid kaffemaskinen. Vi har även pågående romanser så vi hoppas att det kommer en Base10-bebis snart, säger Kristofer Klerfalk med ett leende.

Jason Dainter och Kristofer Klerfalk har själva stor erfarenhet av att starta och driva företag och när de öppnade Base10 i januari förra året ville de skapa en inspirerande miljö och gemenskap för entreprenörer. Det var något som de tyckte saknades i Uppsala och en månad efter starten var alla kontorsplatserna fulla.

– När jag startade mitt första företag medan jag studerade på universitetet hade vi ingenstans att vara utan satt i våra studentlägenheter och tillbringade kvällarna med att jobba. Då gjorde jag en mental notering om det och att något borde göras åt situationen. Sedan stod stjärnorna rätt och jag och Jason träffades, säger Kristofer.

Base10 var ett av Uppsalas första co­working-center och här får medlemmarna hjälp med bland annat affärscoachning, marknadsföring och rekrytering. Sedan starten har centret, eller hubben som den också kallas, fyllts med olika företag som sysslar med allt från vintageförsäljning av kläder via appar till marknadsföring på streamingsajten Twitch.

Artikelbild

| I det öppna området får alla medlemmarna i Base10 vara utan att det kostar något.

– Entreprenörskap handlar mycket om att kavla upp ärmarna och ta tag i saker och ting. Det var lite så vi tänkte med Base10, att vi ville öppna och komma igång med satsningen i stället för att bara prata om det, säger Jason.

Han har inget eget kontor utan beskriver det själv som att han flyter omkring och hjälper till med det mesta och det som behövs. Det kan vara allt från att ordna event till att ta fram borrmaskinen. När han inte är på plats och någon vill ha tag på honom kan han via en mobilapp koppla upp sig till en robot som åker omkring och visar hans ansikte på en skärm.

Artikelbild

| Även vid kaffemaskinen sker det viktiga möten.

– Vi vill inte att människor bara kommer hit och arbetar för sig själva på sitt kontor utan umgås, samtalar och hjälper varandra. Uppsala som stad har förändrats gällande kulturen och klimatet för startups och vi hoppas att Base10 kan bidra till det, säger Jason.

I dagsläget har Base10 cirka 500 medlemmar som möts, nätverkar, utbyter idéer och växer i lokalerna. Sedan starten har techcentret blivit den gemytliga fysiska plats med god stämning där entreprenörer kan ta sina första stapplande steg ut i verkligheten som Jason och Kristofer ville skapa.

Artikelbild

| På en dörr som leder till kontoren har flera av företagen satt upp klistermärken med sin logga.

– När startups kommer hit består de av få människor och har i stort sett inga pengar. Sedan växer de till företag, får in mer finansiering och flyttar härifrån när de blivit för stora. Vi vill vara den där första plattformen där företag får sol och vatten som gör att de kan utvecklas från ett frö till en blomma, säger Kristofer.

Hösten började intensivt för Base10 då några av Uppsalas starkaste techentreprenörer investerade i centret. Sedan blev det klart att coworking-centret skrivit ett kontrakt med Uppsala kommun och Region Uppsala om tio miljoner kronor som fördelas på fem år med uppdraget att stötta och utveckla den lokala techscenen och investerare.

Artikelbild

| Ett av Jason och Kristofers mål med Base10 är att få företagare och lovande entreprenörer att stanna i Uppsala och bidra till att staden blir ett centrum för snabbväxande företag.

– Allt fram till i dag har varit lite av ett pilotprojekt där vi lärt oss medan vi provat oss fram och förstått vad som funkar och vad som inte gör det. Vi har visat att konceptet fungerar och nu ska vi ta nästa steg, utvecklas vidare och bli ännu mer seriösa. Med pengar kommer resurser och nya möjligheter som vi ska till vara på, säger Jason Dainter.

Base10 siktar på att utveckla sin verksamhet genom att bland annat anställa fler medarbetare, utvidga eventverksamheten och flytta till nya lokaler. Ett jobb som grundarna ser fram emot men som även ställer nya krav.

Artikelbild

| Här inne håller start up-företaget Bitroot till. Nils Weber är en av grundarna och har sitt kontor på Base10.

– Vi måste lyssna på människorna som sitter här och höra vad de säger för att kunna behålla samma gemytliga stämning. Vi är lite petiga om vilka som får sitta i kontoren och försöker hitta rätt personer. Vi vill vara mer än några väggar och ett tak. Vi vill skapa en gemenskap, säger Kristofer Klerfalk.