Här är sommarens skönaste häng

Satsa på en "hanging basket" i sommar. Perfekt till verandan, balkongen eller hängandes i ett träd. Här är fyra amplar som håller stilen.

Vattnare. Tomas Eriksson, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal har skapat fyra ampelplanteringar för olika behov. I den torktåliga ampeln sätter Tomas semestervattnare av glas som fylls på med vatten.

Vattnare. Tomas Eriksson, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal har skapat fyra ampelplanteringar för olika behov. I den torktåliga ampeln sätter Tomas semestervattnare av glas som fylls på med vatten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Odling2016-07-15 05:00

I trädgårdsnationen England älskar man sina "hanging baskets" och fyller dem till brädden med blomsterprakt. Här hemma syns de mest i offentliga miljöer och mer sällan i våra trädgårdar, vilket är lite synd. Amplar inomhus är trendiga som inredningsdetaljer, så nu är det kanske dags att även utomhusamplar får ett uppsving. Trädgårdsmästaren Tomas Eriksson på Slottsträdgården Ulriksdal har skapat fyra olika varianter.

För att visa hur skilda uttryck man kan skapa med olika växter har vi valt att använda fyra likadana nätamplar, fodrade med formpressad kokosfiber. De väger lite och är lätta att få tag i för en rimlig penning. En annan fördel med dem är att växterna kan välla ut från nätkorgens sidor så att den blir helt täckt, och man får den magiskt svävande känslan som är typisk för "hanging baskets".

Till sidorna passar det att använda mindre plantor eller sticklingar som man försiktigt för igenom klippta kryss i kokosfiberduken.

– Många plantor går också att dela i flera delar, säger Tomas Eriksson, som använder en handspade till att dela rotsystemen och tar bort mycket av jorden kring rötterna innan han sätter i dem i hålen.

Ännu enklare att plantera utmed sidorna blir det om man använder lös kokosfiber eller sphagnummossa som tätningsmaterial och gradvis jobbar sig uppåt i korgen.

När det kommer till växtvalet gäller det som vanligt att utgå efter läget - sol, halvskugga eller skugga - och att det som planteras vid ampelns kanter har ett hängande eller krypande växtsätt. I mitten passar det att sätta sådant som växer upprätt men inte blir alltför högt.

Att komponera den på ett snyggt sätt är något av en konst, men Tomas ser snabbt vad som matchar och skapar en bra balans i färg och form runtom.

– Försök att inte låta det spreta för mycket i färgvalet. Använd max tre kontrastfärger eller jobba ton i ton, och låt gärna bladverken kontrastera med varandra i stället för att blommorna gör det, tipsar han.

Tänk på att det finns mycket mer än bara sommarblommor att använda, som ätbara växter och rena bladväxter.

- Blanda gärna även in perenner. Du kan gräva upp några från din egen trädgård och plantera ut dem igen till hösten, säger Tomas.

En fylld ampel kan väga en hel del och upphängningen måste vara robust för att tåla vikten. Häng upp den i en kraftig rostfri kedja, antingen i taket, en tjock trädstam eller i pergolan. Se till att man inte riskerar att slå i huvudet! Från husväggen kan den hängas i en ampelhållare fäst med rejäla skruvar. Konstruerar man en egen hängstolpe med en betongplint som grävs ned i marken går det förstås att placera ampeln var man vill i trädgården.

En ampel med mycket växter i behöver vattnas dagligen, särskilt om den hänger under tak. Om man planerar att resa bort ibland gör man bäst i att satsa på extra torktåliga växter. Tomas har som förslag tagit fram "Semesterampeln" som till största delen består av suckulenter. Ett par semestervattnare i glas, som både är praktiska och dekorativa, fungerar som extra vattenreservoarer.

Blanda gärna ned långtidsverkande gödsel i jorden vid planteringen, och börja gödselvattna efter cirka tre veckor. Knipsa också regelbundet bort vissna blommor så kommer det fortare nya.

- En "hanging basket" kan hålla sig fin en hel sommar, säger Tomas Eriksson. (TT)

Sandra Holmes

Tips Så planterar du en hanging basket

1. Häng upp ampeln under planteringen eller ställ den på en kruka så att den står stabilt.

2. Sätt i växterna innan du planterar för att testa kompositionen.

3. Klipp kryss med en sax i den formpressade kokosfibern där du vill sätta plantorna. De kan träs genom hålen från insidan om du skyddar bladverken med en pappersstrut.

4. Plantera och fyll på med urnjord. Blanda i långtidsverkande gödsel.

5. Finns det plats kan du ta en avklippt petflaska med hål i sidorna och gräva ned i mitten av krukan. Det underlättar vattningen.

Tack till Slottsträdgården Ulriksdal, som bidrog med växter och skapade arrangemangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!