Pioner – lättskötta skönheter

Maffiga blommor och ett bladverk som ger vacker grönska från vår till höst. Vad mer kan man begära av en växt? Det finns en pion för varje trädgård.

Rött och vitt. Till vänster pionen som Herman Kruppke uppkallat efter sin fru Christina. Till höger P.e Qhybrid Champagne.

Rött och vitt. Till vänster pionen som Herman Kruppke uppkallat efter sin fru Christina. Till höger P.e Qhybrid Champagne.

Foto: Fotograf saknas!

Odling2016-07-01 05:00

Blommornas kung – hua wang, är ett av pionens namn i Kina, och visst ­konkurrerar den med rosen om att vara tidernas mest älskade blomma. Genom historien har den symboliserat kärlek, vänskap, lycka och rikedom, och de har avbildats flitigt i konsten. Den har prytt allt från kinesiska kejserliga palats till svenska torp och är ett säkert kort än i dag, oavsett om man föredrar modern stil eller lantlig mormorsträdgård.

Fördelarna med pioner jämfört med rosor är att de saknar taggar, är härdigare och inte särskilt sjukdomsdrabbade. Det svåraste kanske är att välja vilka man vill ha bland alla dessa skönheter, så att åka till en pionfylld besöksträdgård för att titta och dofta runt är därför ingen dum idé.

Vid Guldsmedsgården i västgötska Hov har man odlat pioner av alla de slag i nästan 40 år, och titt som tätt kommer busslaster med besökare hit för att ­skåda blomningen och köpa pion­plantor. Här möter vi Björn Krupke som driver Guldsmedsgården tillsammans med grundaren, fadern Hermann Krupke, som också brukar kallas för ”Sveriges pionkung”.

– Tjusningen med pioner är de stora blommorna och att de har så kort ­blomningstid, mellan två till fyra veckor. Det gör att man blir så glad när de väl blommar, säger Björn Krupke.

Guldsmedsgården ligger i odlingszon 4-5, och här pågår pionsäsongen mellan maj och juli. Först ut är de vilda sorterna, därefter följer hybriderna, korsningarna av buskpioner och sist luktpionerna. Som allra mest blommar det kring midsommar, då till och med majstången pryds av pioner.

Färgen på blommorna varierar mellan vitt, gult, rosa, rött och lila, och deras form från att vara enkla – med så lite som fem kronblad, till att vara helt fyllda och bolliknande.

- Att det finns en så stor variation gör att alla kan hitta sin favorit, säger Björn Krupke.

Han är själv särskilt förtjust i dem med japansk blomform, där de yttre kronbladen är enkla och ståndarna har små blomblad som bildar en kudde i mitten.

Även bladverken skiljer sig åt: ­buskpionernas blad har till exempel ett helt annat uttryck än luktpionernas. Bland sorterna med särskilt speciella blad finns dill- och herrgårdspionens dilliknande blad, svavelpionens daggigt grågröna och den mörkt rödbladiga ’Svarte Petter’ – en luktpion som faktiskt är framtagen här på Guldsmedsgården. Som bonus övergår många sorters sommargröna blad i vackert röda höstfärger.

Pioner trivs i soliga lägen, men gärna med lite skugga då det förlänger blomningen. Luktpioner vill ha djup, näringsrik och gärna lite tyngre lerblandad jord, medan buskpioner och vilda arter vill ha en lättare och mer väldränerad jord. Eftersom blomningstiden är kort är det bra att komplettera sin pionrabatt med både vår- och sensommarblommande perenner och lökväxter. (TT)

Odlarskolan Lär dig mer om pioner

Ört- eller vedartad?

Inom pionsläktet skiljer man mellan de örtartade, som lukt- och bondpioner, vars blad vissnar ned på vintern och de vedartade, buskpionerna, som tappar sina blad men behåller stammarna ovan jord. De örtartade är härdigare och särskilt lämpade för svenskt klimat. Intersektionella hybrider (itoh) är korsningar mellan ört- och vedartade pioner, vilket ger örtartade pioner med buskpionens speciella bladform.

Pion som snittblomma

De flesta luktpioner är utmärkta snittblommor som håller sig länge, upp till två veckor i vasen.

I buketter är örtartade pioner med sina långa stjälkar mest användbara, medan buskpioner, som har korta stjälkar, passar för att flyta på vattnet i en skål.

När blomfärgen precis börjar synas på knopparna är det rätt tid att plocka dem, och helst tidigt på morgonen. Klipp inte av mer än hälften av blommorna på en planta, då det behövs blad som ger näring tillbaka till växten.

Plantering och gödsling

Eftersom pioner blir ganska ymniga ska de inte stå för tätt, omkring 1,5 meter ­mellan plantorna är lagom för buskpioner, och cirka hälften för de örtartade sorterna. Gräv en 45 centimeter djup grop och blanda jorden med två spadar kogödsel och en näve benmjöl. Lägg på ett lager jord innan du sätter ned plantan. Örtartade pioner placeras med skottanlagen fem centimeter under marknivå medan buskpionernas sätts med ympstället 10 centimeter under ytan. Hör alltid med plantskolan vad som gäller för din specifika växt.

Pioner gödslas sparsamt, efter blomningen, med kogödsel eller benmjöl som myllas ned kring plantan, inte för nära rötterna.

Flytta pioner

Pioner är mycket långlivade växter. Ska man flytta och önskar ta med sig sina pioner är hösten bästa tid att gräva upp eller dela dem. Särskilt viktigt är det för de mer känsliga buskpionerna, som också bör klippas ned 2/3 innan de flyttas. Luktpioner kan man dock flytta när som helst, enligt Björn Krupke. ↔(TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!