Uppsalas första mejeri öppnade i kvarteret Siv, nuvarande Siviatorg, redan år 1871. Då var mejeriet bara ett mindre smörmejeri, men det växte med åren. Efter runt 40 år i kvarteret Siv hade verksamheten vuxit så mycket och lokalerna blivit så nedslitna att man bestämde sig att flytta tvärs över Vaksalagatan till kvarteret Tor. Här väntade toppmoderna lokaler som beskrevs innehålla ”höjden av nutida teknik”.
Den stora ekonomiska krisen på 30-talet drabbade även mejeriet och det beslutades att verksamheten skulle uppgå i föreningen Mjölkcentralen som under 70-talet bytte namn och blev Arla. Produktionen i Uppsala pågick länge och mejeriet benämndes ofta som ett av Sveriges äldsta med pågående produktion. Men i oktober 1997 tog mejerisagan slut.
I över ett sekel pågick mejeriproduktion i kvarteren runt Vaksalagatan. När mejeriet öppnade låg det i utkanten av staden men vid avvecklingen låg det i centrum och markerade tydligt stadens framväxt under 1900-talet.