Månaden då flest olyckor sker är här

Antalet viltolyckor i Uppsala län har ökat något de senaste åren. Oktober är statistiskt sett den månad då flest viltolyckor inträffar.

Foto: Fotograf saknas!

Olyckor2017-10-10 16:41

Under veckans första dygn inträffade hela 14 stycken viltolyckor i Uppsala län, bara på tisdagsmorgonen inträffade sex stycken olyckor på vägar runt om i länet.

– Det är väldigt mycket. Det är olyckor med både älg, rådjur och andra djur, sade Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen till UNT på tisdagsmorgonen.

LÄS MER: 14 viltolyckor på bara ett dygn

Nationella viltolycksrådet, en samarbetsorganisation där bland annat Polismyndigheten och Trafikverket ingår, för statistik över hur många viltolyckor som inträffar varje år. Under perioden januari–juni i år, så långt som tillgänglig statistik sträcker sig, inträffade 1 214 stycken viltolyckor i Uppsala län. Sett till de gångna årens statistik är dock hösten den period då flest viltolyckor inträffar. Toppen de senaste åren har nåtts i just oktober månad. I oktober i fjol inträffade 37 stycken älgolyckor, 256 rådjursolyckor och 54 vildsvinsolyckor i Uppsala län.

LÄS MER: Här inträffar flest olyckor i Uppsala län

Olyckor där rådjur är inblandade är vanligast. Till och med juni i år har 980 vitolyckor med rådjur rapporterats. Det näst vanligaste viltslaget som varit iblandat i olyckor i år är vidsvin och därefter följer älg.

Under helåret 2016 inträffade 2 761 stycken viltolyckor i länet, det är fler jämfört med tidigare år då runt 2 000 viltolyckor per år inträffat.

Tips för bilförare

1. Förbered resan och ta reda på var flest olyckor sker.

2. Var vaksam och var extra vaksam från skymning till gryning – då är djuren som mest aktiva.

3. Använd Nationella Viltolycksrådets viltolycksremsa. Den innehåller information om hur en

bilförare kan förebygga en olycka.

4. Om olyckan är framme ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter, exempelvis med en varningstriangel.

5. Även om djuret inte är skadat ska olyckan anmälas polisen via SOS 112.

Källa: Nationella viltolycksrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om