Runt 80 procent av de personer som har hört av sig för att ta hand om migrantbarn, och som kontrollerats mellan juli och november i år, var i USA olagligt meddelar den amerikanska migrations- och tullmyndigheten ICE.

Av de som gripits bedöms 61 vara kriminella medan de andra 109 enbart har brutit mot immigrationslagar, uppger myndigheten.

Människorättsorganisationer anser att myndigheternas agerande avskräcker föräldrar eller släktingar från att ta hand om några av de 14 000 barnen som är i förvar.

President Donald Trump har beslutat om kraftigare åtgärder för att avskräcka immigranter från att komma till USA.

I våras beslutade USA:s säkerhetsmyndighet och hälsomyndighet att de skulle dela mer information om barnen och de som trädde fram för att ta hand om dem. Hälsomyndigheten delar nu namn, födelsedag och fingeravtryck på de som hör av sig till immigrationsmyndigheterna för att få ta hand om barnen. Fingeravtryck tas även från alla andra vuxna medlemmar i det aktuella hushållet.

I slutet av november skrev 112 organisationer ett brev till USA:s säkerhetsminister Kirstjen Nielsen och hälsominister Alex Azar och uppmanade dem att slopa åtgärderna.

"Era myndigheter har tagit en process som är tänkt att skydda barn och har gjort den till ett verktyg som använder dem för att hitta och deportera deras familjer", skriver de i brevet.