Enligt israeliska tjänstemän dödades en israelisk soldat av en palestinier vid en vägkorsning nära bosättningen Ariel sydväst om Nablus. Efter att ha knivhuggit soldaten sköt sedan gärningsmannen mot tre civila bilar med soldatens vapen, och träffade en bosättare. Denne fick enligt sjukhuskällor livshotande skador.

Därefter kapade gärningsmannen en bil och körde iväg. Vid en annan vägkorsning skottskadades sedan en soldat innan bilen fortsatte till en närliggande by.

Tror på gripanden

Artikelbild

| Nikolaj Mladenov är FN:s Mellanösternsändebud. Arkivbild.

Israelisk militär säger att det är oklart om någon grupp ligger bakom attacken. Premiärminister Benjamin Netanyahu talar om flera förövare.

Säkerhetsstyrkorna söker efter angriparna. Jag är säker på att de kommer att gripas, säger han.

Liknande palestinska attacker sker sporadiskt på Västbanken, som till största delen kontrolleras av Israel.

En våg av attacker skedde 2015 och 2016 efter att fredssamtal mellan Israel och Palestina kollapsat under 2014, men har sedan dess förekommit mer sällan.

FN fördömer

I södra Gazaremsan delade Hamasaktivister ut sötsaker för att fira nyheten om attacken.

Under de senaste dagarna har hundratals palestinier gått ut på gatorna i Gazaremsan för att demonstrera mot ökade levnadsomkostnader. Tiotals människor har gripits, däribland journalister och människorättsaktivister, och säkerhetsstyrkorna har genomsökt bostäder och med brutalitet slagit ner demonstrationerna, enligt FN.

"Jag fördömer starkt den kampanj av gripanden och våld som Hamas säkerhetsstyrkor använt mot demonstranter, däribland kvinnor och barn, i Gaza de senaste tre dagarna", säger FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov enligt ett uttalande.