Vissa tror att Sverige kommer att ha blivit en republik innan dess.

Estelle kommer aldrig att bli drottning, tror republikanska föreningens ordförande Peter Althin. Med tanke på hur kraftigt stödet för en republik ökat de senaste tio åren så dröjer det bara 10–12 år innan en majoritet av svenskarna är för en republik, sade Althin i en intervju med tidningen Dagen när den lilla prinsessan var nyfödd.

SOM-institutets Lennart Nilsson, som undersökt svenskarnas åsikter om monarkin sedan 1995, säger att han som forskare aldrig skulle dra samma slutsats.
– Man ska vara utomordentligt försiktig med den typen av förutsägelser när det gäller opinioner och åsikter, säger Lennart Nilsson.

Det är bara att gå tillbaka till gamla förutsägelser om framtiden för att slå fast att vi generellt sett är ganska dåliga på att gissa rätt. Dessutom är inställningen till kungahuset en komplicerad fråga. Visserligen visar SOM:s mätningar att de som vill avskaffa monarkin långsamt blivit fler – 19 procent år 2011 – att andelen som vill behålla monarkin sjunkit till 56 procent och att förtroendet för kungahuset nått rekordlåga nivåer. Men samtidigt visar mätningar att kronprinsessan Victoria är mer populär än omtyckta politiska ledare som Barack Obama och Fredrik Reinfeldt.

Förtroendet för kungahuset har också skiftat kraftigt de senaste åren. Efter ett hårt kritiserat uttalande av kungen om Brunei 2004 störtdök förtroendet. Två år senare studsade det upp igen efter hans hyllade tsunamital. Bröllopet mellan Victoria och Daniel fick också förtroendet att öka, för att sedan störtdyka när boken med komprometterande uppgifter om kungen kom.
– Vi får utgå ifrån att det kommer att inträffa nya, oförutsedda händelser som kommer att påverka, säger Lennart Nilsson om vårt framtida förtroende för kungafamiljen.

Statsvetaren Cecilia Åse som skrivit boken Monarkins makt tror att monarkin kommer att bestå så länge människor intresserar sig för kungafamiljen. Och så länge kungahuset lyckas med att fortsätta förmedla att det finns en länk mellan dem och det svenska folket, vilket också är deras uppdrag enligt författningen. För att få oss att känna att de representerar oss, och för att det kollektiva engagemanget inte ska dö ut, måste de dela med sig av sig själva, enligt Cecilia Åse. Helt i linje med det har svenska kungliga dop i århundraden ansetts vara en statsceremoni, inte alls den privata tillställning det är i andra monarkier.