Bevisen är så många att kommunistpartiet inte längre förnekar lägren för uigurer och andra muslimska folkslag i Xinjiangprovinsen, istället försöker de rättfärdigas dem som exempel på framgångsrik terrorbekämpning. En FN-panel har anklagat Kina för att ha förvandlat Xinjiangprovinsen i västra Kina till något ”som liknar ett gigantiskt interneringsläger” där inga rättigheter gäller. Uppskattningsvis kan en miljon människor vara inspärrade i lägren utan rättegång. Nyhetsbyrån Reuters har nu kartlagt hur 39 läger byggts och expanderats på bara 17 månader så att de nu tillsammans täcker en yta av mer än 140 fotbollsplaner, och det är bara några delar av det som nyhetsbyrån kallar Kinas gulag för muslimer. Gulag var det sovjetiska kommunistpartiets system med fångläger för politiska meningsmotståndare. En kvinna som lyckats fly, Mihrigul Tursun, 29 år, berättade att hennes torterare sa att det nu var ett brott att vara uigur. I lägren hjärntvättas de att överge sin kultur och religion och lära sig älska kommunistpartiet och Kina och bli som majoritetsfolket han-kineser.

Oroväckande rapporter visar hur mängder av uiguriska barn sprids på barnhem, där även de får överge språk och kultur. I början försökte kommunistpartiet förneka övergreppen. Sedan har de försökt skönmåla dem som någon form av glada yrkesskolor. Men partiets tidning Global Times är en av flera som nu försöker rättfärdiga Xinjiang-politiken och sprida den som framgångsrikt exempel på terrorbekämpning. ”Varför är det okej att västvärlden dödar terrorister med missiler och drönare men en humanitär kris när Kina försöker göra dem till normala människor” frågar sig Global Times. Den lyfter fram att det inte skett en enda attack i Xinjiang på 22 månader och folk får jobb. Global Times menar att partiet tvärtom stärker mänskliga rättigheter i områden där det råder extremistiska tankar genom att ge folk möjlighet att vara sekulära. Budskapet är att en normal människa är en ateistisk han-kines. Det normala i Xinjiang har dock sedan urminnes tider varit att tillhöra ett turkfolk, prata ett sådant språk och vara muslim, även om det traditionellt varit en ganska avslappnad variant av religionen.

De våldsamheter som skett under senare år har drivits på av att många uigurer upplever sig koloniserade, diskriminerade och förtryckta av Kina. Den islamistiska globala terrorvågen ledde till en radikalisering även i Xinjiang. Kommunistpartiet var tvunget att hantera den. Men istället för att straffa brottslingar har partiet ökat diskrimineringen och ett helt folk har i praktiken blivit terrorstämplat.