Säkerhetskommissionären Julian King var nöjd sedan EU-ländernas justitieministrar – om än efter många invändningar – på fredagen enats om sin syn på förslaget.

Vi måste anpassa oss till att cyberattacker ofta utförs från andra länder och det är alldeles för lätt att komma undan, sade King efter ministrarnas klartecken.

Tanken är att en åklagare i ett EU-land ska kunna vända sig direkt till ett företag i ett annat EU-land med en order om att lämna ut exempelvis e-postmeddelanden.

Sverige har tillhört de tvekande, men anser sig ändå ha fått in tillräckliga förändringar i förslaget för att kunna säga ja.

Om en myndighet efterfrågar uppgifter hos till exempel en svensk leverantör så ska man informera den svenska myndigheten om att man begär ut de uppgifterna. Då kan vi göra en bedömning av hur vi ser på det ur ett svenskt perspektiv, sade migrationsminister Heléne Fritzon som skötte frågan vid justitieministermötet i Bryssel.
Vi skulle ha föredragit ett mer långtgående notifieringssystem, med fler kategorier, för att ge mer skydd åt grundläggande rättigheter, men vi är nöjda med tilläggen som gjorts, förklarade Fritzon för kollegorna på mötet.

Fredagens beslut innebär att kompromissförhandlingar kan inledas med EU-parlamentet, där frågan diskuteras av ansvarigt utskott nu på måndag.