Det brittiska parlamentet röstade ner premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med siffrorna 391–242.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) beklagar beslutet.

Det är ett allvarligt läge. Det är 17 dagar kvar till den 29 mars och beslutas det inte någonting annat så kommer Storbritannien lämna utan ett avtal. Det är det sämsta möjliga utfallet av den här processen, säger EU-ministern.

Dahlgren tror dock att det sannolika utfallet av onsdagens omröstning kommer att bli att parlamentet röstar nej till att lämna EU utan ett avtal.

Det vore ett bra besked. Men då är ju frågan vad de säger ja till. Det vet vi inte ännu, säger Hans Dahlgren.

Förlängning kan bli av

Om parlamentet röstar nej till att lämna utan ett avtal har Theresa May uppgett att hon kommer att begära en omröstning om att förlänga förhandlingstiden med EU. Något Dahlgren antar att hon kommer få stöd för i parlamentet.

Men sedan måste EU-sidan säga ja. Vi har haft inställningen att finns det en grundad anledning till att gå med på en förlängning gör vi naturligtvis det. Att britterna kraschar ut ur EU är det sämsta alternativet, säger Hans Dahlgren.

Statsvetaren Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier, menar att risken för en hård brexit har ökat.

Förutsättningarna för ett avtalslöst brexit finns fortfarande i allra högsta grad och sannolikheten för att regeringen kommer att begära en förlängning har ökat. Men därmed inte sagt att en förlängning tar bort risken för att det skulle kunna bli ett avtalslöst brexit även då.
Det grundläggande läget i brittisk politik kommer inte att förändras, med annat än om två saker händer: Antingen att man till slut hittar en lösning som går över blockgränsen, fast det verkar väldigt svårt. Eller ett nyval eller en ny folkomröstning som ändrar förutsättningarna i grunden, säger Göran von Sydow.

Låst läge i politiken

Att Theresa May lidit ännu ett nederlag försvagar regeringens ställning – men vad det kan leda till är oklart, menar statsvetaren:

Paradoxen är ju att det inte finns någon majoritet för Mays brexitpolitik, men det finns fortfarande stöd för hennes regerings överlevnad. Det är ett väldigt låst och komplicerat läge, säger Göran von Sydow.