Ubolratanas parti, Thai Raksa Chart-partiet, säger att man kommer att följa kungens order och dra tillbaka hennes kandidatur.

På fredagen meddelade Ubolratana att hon ger sig in i politiken och siktar på premiärministerposten i valet i Thailand som ska hållas i mars.

Snabb replik

Men planerna stötte snabbt på patrull när kung Maha Vajiralongkorn, Ubolratanas yngre bror, motsatte sig hennes försök att bli vald till landets högsta politiska post.

I ett skarpt formulerat uttalande sade kungen att det är "mycket olämpligt" att före detta kungligheter ger sig in i politiken och det går stick i stäv med traditionen och den thailändska kulturen.

Ubolratana tackar sina sympatisörer för stödet i ett inlägg på Instagram på lördagen men hon skriver inte något om kungahusets besked.

Lojalt med ex-ledare

Thai Raksa Chart-partiet är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, en person som Ubolratana tidigare antytt sitt stöd för. Partiet är populärt på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.

Att Ubolratana inte tillåts att ställa upp som kandidat innebär att den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha, som också meddelade sin kandidatur på fredagen, återigen är vinnartippad inför valet den 24 mars.

Den 67-åriga ex-prinsessan är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera roller i thailändska filmer, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj.

Valet är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Militärjuntan har skjutit upp valplanerna flera gånger.