Ett par otippade frågor har dykt upp på den politiska agendan inför valet i Katalonien den 21 december, som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy (PP) utlyste när centralregeringen tog över styret av regionen.

• Är färgen gul politisk?

• Kan man förbjuda gult?

PP överklagade

Att pryda sina kläder eller profilbilder med små gula band – i samma form som svenska Cancerfondens rosa band – har blivit ett sätt för hundratusentals katalaner att visa stöd för politikerna som fängslats med anledning av den katalanska självständighetsprocessen.

I december tänds Barcelonas julbelysning. I samband med det planerade kommunen att lysa upp offentliga byggnader och stadens fontäner med gult ljus – som "stöd för de politiska fångarna", skriver flera katalanska medier.

Jag hoppas att vi snart kan sluta att lysa upp fontänerna, sade Barcelonas borgmästare Ada Colau, enligt katalanska La Vanguardia.

Men beslutet överklagades till valmyndigheten av Partido Popular. Partiet meddelar nu att myndigheten gått på partiets linje, ljusen "har politiska konnotationer och upprätthåller inte neutraliteten".

"Löjligt"

Beslutet har inte minst väckt starka reaktioner i sociala medier.

"Katalonien. År 2017. De förbjuder en färg", skriver den katalanska manusförfattaren Júlia Cot på Twitter.

Författaren och journalisten Joan Carreras twittrar i samma anda:

"Att förbjuda affischer med banden på myndighetsbyggnader är auktoritärt men att förbjuda färgen – färgen! – i fontänerna är löjligt."

Alberto Fernández , Partido Populars ledare i Barcelona, är av en annan uppfattning:

"Nu får det vara nog med att använda Bcn (Barcelona) i självständighetsrörelsen."