Att hantera två miljoner människor som flytt undan striderna med Islamiska staten (IS) är en av den irakiske premiärministern Haider al-Abadis svåraste uppgifter. Men enligt kritiker är han mer intresserad av att vinna valet i maj än att lindra lidandet för de irakier som har flytt sina hem och se till att de kan återvända på ett säkert sätt.

Flyktingar och hjälparbetare hävdar att myndigheterna nu tvingar tillbaka människor mot deras vilja så att valet kan hållas i tid. Väljare måste nämligen hem för att rösta, annars kan valet bli uppskjutet. Och al-Abadi är angelägen om att valet inte blir försenat eftersom han rider på en popularitetsvåg efter att ha besegrat IS i Irak.

Tusentals fall

Framför allt är det sunnimuslimer i den västra provinsen al-Anbar som tvångsförflyttas. Hjälparbetare som Reuters talat med har noterat 2 400–5 000 fall mellan den 21 november och 2 januari. Källorna vill av säkerhetsskäl vara anonyma.

Hjälparbetare säger att lastbilar med militärer kommer till läger med listor på personer som får en timme på sig att packa. Men hemma är samhällena fortfarande minerade efter IS reträtt. I exempelvis ett fall återvände en familj till sitt förstörda hus och slog upp ett tält. Då briserade en sprängladdning. Frun dog genast, en dotter blev bränd på hela kroppen. Fadern miste ett öga och skadade det andra enligt sin son.

"Måste hem"

Militären kallar uppgifterna om tvångsförflyttning överdrivna.

Det viktigaste för oss är medborgarnas säkerhet, vårt jobb är att skydda folk, säger militärtalesmannen Yahya Rasool. Men han tillägger att det är angeläget att "medborgare måste bege sig hem" nu när IS är besegrat.

Flyktingar vittnar också om att det i hemtrakterna saknas såväl jobb som vård och skola.

Enligt hjälparbetare har militärer sagt sig få order om flytt av flyktingar av premiärministerns kansli, som avböjer kommentar.

Flyktingen Mahdi Ahmed anser att regeringens strategi åstadkommer motsatsen till vad den påstås syfta till:

De gör detta på grund av valet, men om jag återvänder och ser hur mitt hus är förstört, mina pengar är borta och mitt liv är i spillror, varför ska jag rösta på dem?
Om jag återvänder och ser hur mitt hus är förstört, mina pengar är borta och mitt liv är i spillror, varför ska jag rösta på dem?

Mahdi Ahmed, irakisk flykting, till nyhetsbyrån Reuters.