På söndagskvällen är det rejäla förseningar i tågtrafiken på Ostkustbanan mellan Stockholm och Sundsvall, och även i trafiken vidare norrut mot bland annat Umeå. En del resenärer är flera timmar försenade.

Problemen beror på att det driver in snö i växlar. Man får nog räkna med följdförseningar fram till i morgon, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Flygtrafiken från och till Arlanda har under hela söndagen dragits med förseningar och inställda avgångar. Trots att det slutat snöa tar det tid att få bort all snö och is – och problemen väntas fortsätta dygnet ut.

Artikelbild

| Plogbil plogar bort snö i Borlänge på söndagsmorgonen.

Förhållandena är extraordinära. Vi har haft förseningar på en timme eller mer under hela dagen, säger Lovisa Ernestam på Swedavias pressjour.

Även om snöproblemen främst gäller Arlanda påverkas hela det svenska flygnätet med förseningar och inställda flyg, både i Sverige och utomlands.

Det är väldigt många som är drabbade, men i nuläget har vi inga siffror på hur många resenärer eller avgångar det rör sig om. Men flygplatsen är öppen och vi kämpar på, säger Lovisa Ernestam.

Omkullblåsta träd

Artikelbild

| SMHI varnar för kraftigt snöfall i stora delar av Sverige under söndagen. Sifferbo, Dalarna i snöskrud.

Träd som blåst omkull i ovädret orsakar strömavbrott och problem i vägtrafiken.

Det räcker med ett träd för att det ska bli stopp. Det är alltid en risk med de mindre vägnäten – det är ett säkrare kort att välja större vägar där det plogas, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.
Artikelbild

| Snöröjning vid Slussens tunnelbanestation. Kollektivtrafiken har drabbats hårt av snökaoset.

Men även på lite större vägar kan det bli problem.

Speciellt när det blåser kan det driva in snö över vägarna, även om plogbilen var där för tio minuter sedan. Var beredd på att det kan ta längre tid, på att det kan bli stopp i trafiken och ta med en varm jacka om du blir stående, säger Katarina Wolffram.

Tusentals strömlösa

I Stockholmsområdet har det varit strömavbrott på flera platser.

Just med kraftigt snöfall är det här inte helt ovanligt, tyvärr. Vi är förberedda och har satt in mer personal. Ofta är det kortare avbrott, men tar det tid och börjar bli kallt inomhus kan det vara bra att försöka komma över till någon granne med ström, säger Jess Öllersten hos Ellevio.

Tusentals av Vattenfalls kunder har varit utan ström under söndagen.

Vi har problem med tung blötsnö som lägger sig på träd och grenar, som sedan lägger sig mot ledningar, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef vid Vattenfall.

Snön som vräkt ned över stora delar av Sverige i helgen är på väg norrut.

Det lågtryck som genererat snöfallet berör nu egentligen främst Västernorrland och in mot Jämtland. Nu ska det fortsätta långsamt uppåt landet i natt, så att även norra Norrland får ta del av snöfallet, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimert.

Natten mot måndagen blir klar med 10–15 minusgrader i Götaland och Svealand. Henrik Reimert varnar för att det kan bli halt när snön fryser till.

Där det är slaskigt kommer det att frysa till. Någon lokal ishalka får vi nog räkna med, säger han.

Nytt lågtryck

På måndagen drar ett nytt lågtryck in över Västsverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Bohuslän, Göteborg, Sjuhäradsbygden och Halland. Ovädret drar in på eftermiddagen och kommer att pågå under natten mot tisdagen.

Det blir inte lika stora snömängder som i helgen, men det kan bli ganska mycket längs med västkusten. Det kan bli besvärligt i morgon kväll. Ostkusten kan pusta ut nu, men västkusten får samla sig och göra sig beredd, säger Henrik Reimert.