Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter misstänkta.

"Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade", säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.

"Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas."

Idil greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, hade frihetsberövats och åtalats.

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges "må väl".

Svenska Amnesty har uppgifter om sammanlagt elva gripna: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. De gripna hade deltagit på en konferens om digital säkerhet och har enligt Amnestys uppgifter fått tillgång till advokat.

Enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

Gruppen greps vid ett människorättsmöte på en ö i närheten av Istanbul. Personerna hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation, enligt tidningen Hürriyet.