Det kraftigt ifrågasatta förslaget om utlämning gäller både Kina och andra länder som Hongkong inte redan har utlämningsavtal till.

Detta är en väldigt viktig lagstiftning som kommer att hjälpa rättvisan och säkra Hongkongs åtaganden vad gäller gränsöverskridande brottslighet, säger Carrie Lam till ett medieuppbåd.

Enligt Lam kommer åtgärder ske för att säkra yttrandefriheten och se till att politiska fall inte kommer att påverkas av utlämningslagen. Hon menar även att lagen möter internationell standard för mänskliga rättigheter.

Hundratusentals människor, enligt vissa uppgifter över en miljon, marscherade på söndagen mot förslaget och våldsamheter uppstod när polisen försökte skingra demonstranterna. Förslaget ses som ett farligt avsteg från principen att det delvis autonoma Hongkong och den kinesiska centralmakten har åtskilda styressystem.

Kina backar Carrie Lam och opponerar sig emot "påverkan utifrån" kring lagstiftningen, enligt det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Protesterna väntas fortsätta när förslaget i veckan börjar debatteras i Hongkongs lagstiftande råd. På onsdag har omfattande strejker utlysts, samtidigt som Hongkongs polis uppger att de kommer att leta upp de demonstranter som låg bakom söndagens våldsamheter.

Ett eventuellt godkännande av lagen väntas framåt månadsskiftet.