All form av diskriminering baserad på sexualitet är ett brott mot våra grundläggande rättigheter, säger chefsdomaren Dipak Misra, enligt flera medier.

Indien blir nu ett av över 120 länder där sex mellan homosexuella är lagligt. Frivilligt sex mellan två vuxna kan inte ses som oförenligt med grundlagen, tillägger Misra.

Lagen hade blivit ett vapen för att trakassera hbtq-personer, säger han.
Artikelbild

| Utanför domstolen rann glädjetårarna.

De fem domarna var eniga om att förbudet, som gjorde att homosexuella kunde straffas med upp till tio års fängelse, ska skrotas.

Hbtq-personer i Indien och deras familjer förtjänar en ursäkt från samhället för att ha förvägrats grundläggande rättigheter, säger domaren Indu Malhotra, enligt The Times of India.

"Saknar ord"

Lyckan är stor bland Indiens hbtq-personer, som i åratal stridit för sina rättigheter. Många grät av glädje och kramade om varandra utanför domstolen när det efterlängtade domslutet blev offentligt.

Artikelbild

| En hbtq-aktivist bär en pin i protest mot sektion 377 i brottsbalken, som innehållit ett förbud mot homosexuellt sex.

Jag saknar ord! Det har tagit lång tid, men äntligen kan jag säga att jag är fri och har samma rättigheter som alla andra, säger studenten Rama Vij, iklädd en regnbågsfärgad sjal, till AFP.

Enligt myndighetsuppgifter registrerades över 2 000 fall under 2016 som bröt mot sektion 377 från 1861 i den indiska brottsbalken, som rör samlag som sker "mot naturen".

Artikelbild

| Glädjescener i Bombay, Indien, när beslutet förkunnades.

Samkönat sex har länge varit tabu på många håll i Indien, särskilt på landsbygden. Landets konservativa regering hade motsatt sig en ändring av lagen, men sade före beskedet att det var upp till domstolen att bestämma.

Nu behöver jag inte känna mig hotad längre, och oroa mig över att mina grannar kan skicka polisen på mig för att de sett mig kyssa min partner, säger hbtq-aktivisten Noor Enayat till Reuters, och fortsätter:
Dessutom kommer det här att hjälpa personer att komma ut. Det är inte så kul att vara kvar i garderoben, det är väldigt klaustrofobiskt.

Firade på hotell

Indien skriver historia, twittrar Meenakshi Ganguly, chef på Human Rights Watch i regionen:

"Tack till alla som kämpade för det här, mot den värsta sortens fördomar. Det här är en bra dag för mänskliga rättigheter."

De som jublar över beskedet hoppas på att en ändring av lagstiftningen också kan förändra människors attityder, men det kommer inte att ske i en handvändning.

Lagen har skrotats, men att få folk att ändra åsikt kommer att ta tid, säger aktivisten Suresh Ramdas.

På ett lyxhotell i Delhi dansade personalen iklädda regnbågsjalar och i färgglatt smink i lobbyn efter beskedet. Hotellchefen Keshav Suri är en ledande hbtq-aktivist, som ställde till med fest med tårta och champagne när domstolen satt ner foten.

Det var en lag som propagerade för homofobi. Mycket mer måste göras kring arv, giftermål och försäkringar. Men vi närmar oss långsamt, säger Suri till AFP.