Carrie Lam säger att regeringens försök att införa lagändringen var ett "fullständigt misslyckande", och hon upprepar att regeringen inte kommer att försöka driva igenom den igen.

Det finns ingen sådan plan. Lagförslaget är dött, säger hon.

Däremot har hon inte dragit tillbaka lagförslaget formellt, vilket möter kritik från motståndarna.

Artikelbild

| Torbjörn Lodén är professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet. Arkivbild.

"Löjlig lögn"

Lams uttalande är "ytterligare en löjlig lögn", twittrar aktivisten Joshua Wong. Han poängterar att lagförslaget ligger kvar i det så kallade lagstiftningsprogrammet i det delvis självstyrande Hongkong till i juli nästa år.

Den föreslagna lagen skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till övriga Kina. I slutet av juni meddelade Lam att förslaget skulle skjutas på framtiden, men demonstrationerna har fortsatt.

En av de stora protestgrupperna avvisar Lams uttalande och meddelar att nya demonstrationer ska genomföras.

Artikelbild

| En drabbning mellan polis och demonstranter i Hongkong på söndagskvällen.

Om våra fem krav inte möts av Carrie Lam och hennes regering kommer Civil Human Rights Forum att fortsätta hålla sina protester och samlingar, säger talespersonen Bonnie Leung.

Ifrågasätter ärligheten

Artikelbild

| En enorm demonstration hölls mot styret i Hongkong på söndagen.

Kraven från proteströrelsen har vidgats till att också omfatta demokratiska reformer. Demonstranterna har bland annat krävt Carrie Lams avgång, och att områdets ledare i fortsättningen ska vara direktvald av folket.

Allt det här visar att misstron mot Carrie Lam och myndigheterna är monumental hos demonstranterna och i befolkningen, och att hennes ställning i opinionen är väldigt svag, säger Torbjörn Lodén, som bodde i Hongkong 2011–2014.

Protesterna har på senare tid mötts av mer våld av polisen, och demonstranterna har i sin tur bland annat intagit parlamentsbyggnaden i kaotiska scener som de som i realiteten styr – i Peking – i grunden avskyr.

Det är också Peking som godkänt och tillsatt Lam, men även efter hennes senaste uttalande har hon deras backning.

Centralregeringen uttrycker stöd, respekt och förståelse, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

"Väldigt orolig"

Torbjörn Lodén säger att Carrie Lam inte skulle ha sagt vad hon sade utan att det var sanktionerat, eller till och med initierat, av Kina.

Kina har beskyllt västmakterna för att ha underblåst oroligheterna i Hongkong. Krav på mänskliga rättigheter och demokratiska reformer i västlig stil är ett rött skynke för kommunistpartiet, och har blivit det ännu mer sedan president Xi Jinping tillträdde 2013. Peking har tidigare också visat sig redo att gå långt i sin våldsanvändning för att trycka ned sådana krav.

Lodén säger att konfrontationerna och misstron mot Hongkongs myndigheter har fått kraven om att området ska bli helt oberoende från Kina att bubbla upp till den öppna ytan.

De kraven kommer att växa sig starkare. Kritiken radikaliseras och det är naturligt – men det kommer Peking aldrig att acceptera. Det finns anledning att vara väldigt orolig, säger han.