Australien har flyktingläger för asylsökande på flera avlägsna öar, i stället för att låta dem stanna på fastlandet. Anledningen är att man vill avskräcka migranter från att försöka ta sig till Australien med båt.

Iraniern Hamid Khazaei hölls i ett flyktingläger på ön Manus i Papua Nya Guinea och dog 2014 av blodförgiftning efter en infektion.

Jag är övertygad om att ifall Khazaeis kliniska försämring hade upptäckts och reagerats på i tid på Manus och om han hade evakuerats till Australien inom 24 timmar efter att ha utvecklat allvarlig sepsis, så skulle han ha överlevt, säger rättsläkaren Terry Ryan som har undersökt fallet.

Ryan säger att det på kliniken på Manus saknades lämplig antibiotika för att behandla infektioner som är vanliga i tropisk miljö. Han menar också att läkarna på plats inte hade tillräcklig kunskap för att behandla Khazaei korrekt.

Australiens hårda asylpolitik har kritiserats både av FN och av människorättsgrupper. I landet går åsikterna isär och invandring är en känslig fråga för australiska väljare.